iOS 16: все що потрібно знати про нову ОС

2022-06-09

Apple оголосила про свої великі щорічні оновлення операційної системи в своїй основній доповіді на WWDC 6 червня. Очікувалося, що після успішного отримання iOS 15 у 2021 році iOS 16 додасть багато нових функцій і не розчарувала.

У цій статті ми розповімо про все, що вам потрібно знати про iOS 16, і про те, як це вплине на роботу iPhone. Ми розкриваємо нові функції, зміни дизайну та графік випуску iOS 16.

iOS 16: випуск

Звісно, що всі очікують, що iOS 16 буде загальнодоступним у вересні 2022 року після щорічної події. Але це на жаль не так. Apple поки що заявила лише, що iOS 16 буде загальнодоступним з осені.

Минулого року iOS 15 з’явилася в понеділок, 20 вересня 2021 року. Цілком можливо, що iOS 16 може з’явитися в понеділок, 19 вересня 2022 року. Великий реліз завжди відбувається восени, зазвичай у вересні разом із новим випуском iPhone. Додаткові точкові випуски (iOS 16.1, iOS 16.2 тощо) йдуть через кілька тижнів і місяців із виправленнями помилок та додатковими функціями.

iOS 16: бета-версія і сумісність

Перша бета-версія iOS 16 вже була випущена. Перша публічна бета-версія має вийти за кілька тижнів. Тоді ми отримаємо серію бета-версій для розробників і загальнодоступних бета-версій, які все ближче й ближче до остаточного загальнодоступного випуску iOS 16.0.

Щоб працювати з iOS 16, вам знадобиться iPhone 8 або новішої версії. Або, як каже Apple, «нові функції програмного забезпечення будуть доступні цієї осені як безкоштовне оновлення програмного забезпечення для iPhone 8 і новіших».

Однак, навіть старі пристрої можуть не отримати повний досвід iOS 16. Apple попереджає, наприклад, що нова функція доступності Live Captions доступна на iPhone 11 і пізніших версіях, тоді як для виявлення дверей і людей потрібен сканер LiDAR на iPhone 12 Pro і новіших версіях.

iOS 16: Нові функції

iOS 16 виправдала всі очікування фанатів і вразила такими новими функціями: 

  • Оновлений екран блокування, який можна налаштувати та оновити за допомогою віджетів. 
  • Нове вікно сповіщень, які тепер з’являються знизу. 
  • Новий спосіб стежити за спортивними іграми, прогресом подорожі Uber, тренуваннями на заблокованому екрані. 
  • Оновлення до Focus: ваш вибір налаштувань блокування екрана, віджетів і сповіщень тепер можна прив’язати до режимів фокусування. 
  • Фільтри фокусування: якщо ви перебуваєте в робочому режимі зосередженості, ви можете вибрати лише вкладки Safari, які стосуються роботи, або відфільтрувати невідповідні повідомлення, пошту тощо. 
  • Великі зміни в Повідомленнях: ви можете редагувати та скасовувати повідомлення після їх надсилання, а також позначати будь-який ланцюжок як непрочитаний. 
  • Живий текст у відео. 
  • Перевірка ідентифікатора в програмі в Wallet. 
  • Спільна бібліотека фотографій iCloud: кожен може бачити однакові редагування, підписи та ключові слова. 
  • Перевірка безпеки – важлива функція конфіденційності, яка дозволяє відстежувати, кому ви надали доступ до своїх дозволів, і легко їх відкликати.

Як вам такі оновлення?