Ігри для iPhone та iPad, які навчатимуть дітей основ програмування

2020-12-10

Програмування сьогодні набуває дедалі більшої популярності, а деякі країни навіть запроваджують його вивчення у школах, аби ознайомлювати дітей змалечку.

На превеликий жаль, візуальне програмування і основи логіки не включені в програму вітчизняних загальноосвітніх закладів, хоч базові завдання з написання алгоритмів здатні розвивати мислення та нові навички у дітей.

Отож доводиться брати освітній процес в свої руки, адже для цього є все необхідне.

Пропонуємо підбірку найпопулярніших додатків, які ознайомлять дітей дошкільного та молодшого шкільного віку із написанням коду в доступній ігровій формі. 

Отож, поїхали!

1. Bee-Bot. Програмуємо бджолу

Рекомендований вік: від 4 до 5 років.

Найпростіший додаток в цій підбірці, який підійде для наймолодших "кодувальників". Тут розробники дійсно зробили гру, відповідну заявленому рейтингу.

Гравці у віці 4-5 років будуть запросто орієнтуватися в написанні простих команд для керованої бджілки, тому ця програма непогано підійде в якості першого додатку з програмування для малюків.

2. Code Karts. Гонки за алгоритмами

Рекомендований вік: від 4 до 7

Одна із найпростіших наочних ігор для дітей у віці від 4 років.

Наявні також вбудовані підказки, які на перший час чудово спрощують процес і дозволяють уникати помилок.

У грі потрібно задавати набір команд для машинки, щоб вона проїхала певний трек. У міру проходження рівнів траса стає складнішою, з'являються розвилки і тупики. Кількість команд зростає, на треку з'являється суперник.

Розробники дуже плавно, але планомірно підвищують складність ігрового процесу.

3. Lightbot. Проста та доступна головоломка з програмування

Рекомендований вік: 6-9 років

Гра з невигадливою графікою і без особливого сюжету. Це набір рівнів-пазлів різної складності.

Потрібно давати правильний набір команд роботові-світлячку, щоб він підсвітив всі плитки в локації.

Є відразу кілька версій програми: тільки для iPad з базовим набором рівнів, з розширеним кількістю локацій і універсальний додаток для смартфона і планшета.

Цікаво, що цей додаток використовується в деяких європейських і американських школах для вивчення основ програмування.

4. Cargo-Bot. Сортуємо ящики на складі

Рекомендований вік: 5-6 років.

За допомогою вибудовування послідовності команд у цій грі необхідно управляти маніпулятором для переміщення ящиків. Доведеться рухати їх доступними платформами, щоб вибудувати заздалегідь заданий малюнок з кольорових блоків.

Завдання часто вирішується декількома шляхами, але лише один з них буде найоптимальнішим.

5. Box Island. Допомагаємо Кубику рятувати друзів за допомогою алгоритмів

Рекомендований вік: від 6 років

Красиво оформлений додаток про пригоди веселого Кубика на казковому острові з вулканом. Гра приправленаненав'язливим сюжетом і рідкісними кат-сценами.

Дитині потрібно буде збудувати найпростіші алгоритми для пересування героя по невеликих майданчиках. У міру проходження з'являються додаткові можливості і умови.

6. ПіктоСвіт. Наводимо порядок у космосі

Рекомендований вік: від 6 років

Чудова головоломка від вітчизняного розробника, в якій діти будуть допомагати загону космічних роботів. На шляху будуть зустрічатися завдання із переміщення об'єктів та доставки вантажів або ремонту майданчиків.

Потрібно скласти вірний алгоритм, а потім спостерігати за діями робота. Більше 50 рівнів розбиті на світи, можна включити поділ за тематикою або рівнем складності.

Додаток абсолютно безкоштовний, без ігрових покупок і рекламних пауз через кожні кілька хвилин. Дуже круто зустріти таку гру за межами Apple Arcade.

7. SpriteBox: Code Hour. Квест з елементами кодингу

Рекомендований вік: від 10 років

Пригодницька гра від творців Lightbot спрямована на більш дорослу аудиторію гравців. Перші рівні користувач буде допомагати головним героям за допомогою алгоритмів з іконок і піктограм, але незабаром перейде до написання реального коду.

За допомогою нескладних завдань гравцям пояснюють поняття циклів, послідовностей і операцій.

Для гри дитині потрібні базові знання англійської.

8. CodeMonkey. Видобуваємо їжу за допомогою програмування

Рекомендований вік: від 10 років

Кроссплатформенне середовище для програмування в простій ігровій формі допоможе розібратися з базовими елементами коду на прикладі зрозумілих логічних задач.

Гравцеві доведеться писати спрощений код для того, щоб мавпочка зібрала всі банани в представленій локації.

Проект знайшов велику популярність у американських школярів, його успішно застосовують в освітніх установах для навчання основ програмування.

9. Human Resource Machine. Пишемо код для співробітників офісу

Рекомендований вік: від 10 років

Одна з небагатьох ігор, в якій навчальний процес вдало поєднується з сатиричним сюжетом.

Гравець повинен керувати працівниками великого офісу. Найвдаліше застосування такого людського ресурсу - це виконання алгоритмів.

За допомогою зростаючого набору команд доведеться виконувати як базові, так і не дуже завдання з числами і символами.

Гра сподобається і логічно мислячим батькам, які не стикаються у реальному житті з написанням коду. Додаток локалізовано російською мовою, але знання англійської можна також буде підтягнути.

10. 7 Billion Humans. Керуємо корпорацією на мові програм

Рекомендований вік: від 10 років

Продовження успішної гри, яка дуже добре себе зарекомендувала - Human Resource Machine.

Сиквел продовжує ідею попередника і використовує ігрових персонажів для виконання рутинних процесів. Ця гра вийшла складнішою та різноманітнішою через використання нових можливостей написання базового коду.

Доведеться управляти не одним, а відразу декількома робітниками, будувати складні умови та цикли, аби написати оптимальний код.