Де взяти і як встановити нові шрифти на iOS

2019-10-16

Напевно, на це мало хто звернув увагу, але за останній час Apple сильно просунулася по частині всіляких розширень  для iOS. В результаті те, що ще кілька років тому було немислимим, сьогодні є абсолютною нормою. Багато хто навіть забули, що колись для активації iPhone потрібно було обов'язково підключити його до комп'ютера, а для того, щоб пограти в гру з контролером, потрібно купувати спеціальний MFi-аксесуар, тоді як сьогодні можна без проблем підключити до смартфону геймпад від PS4 або Xbox One. Що й казати про можливість встановлення сторонніх шрифтів.

Незважаючи на те що в iOS 13 з'явилася можливість установки користувальницьких шрифтів, довгий час для багатьох це нововведення залишалося незрозумілим. Хтось навіть думав, що таким чином можна буде змінити системний шрифт на будь-який інший так само, як це дозволяє зробити Android. Але реальність виявилася трохи більш прозаїчною, адже кастомні шрифти хоч і можна завантажувати ззовні, не вдаючись до процедури джейлбрейка, користуватися ними можна далеко не скрізь.

Де взяти нові шрифти для iOS
Скачайте додаток Font Diner з App Store - воно містить більше 20 шрифтів і до того ж повністю безкоштовно;

Відкрийте Font Diner і підтвердіть установку шрифтів кнопкою Activate;

перейдіте в «Налаштування» - «Основні» - «Шрифти» - тут можна переглянути всі встановлені шрифти, а при необхідності навіть видалити їх;

Відкрийте програму Pages (підійдуть також Keynote і «Пошта»), натисніть на значок кисті, відкрийте вкладку «Шрифти» і виберіть потрібний »;

Пам'ятайте, що далеко не всі шрифти адаптовані для кирилиці, а тому не дивуйтеся, якщо при наборі російського тексту верстка зіб'ється.

Поки асортимент додатків для iOS, сумісних зі сторонніми шрифтами, досить мізерний. Навіть багато штатні програми, які Apple встановлювали на свої пристрої, не підтримують їх. Проте, в Купертіно обіцяють, що вже в самий найближчий час нові додатки з App Store будуть за замовчуванням працювати з кастомними шрифтами, забезпечивши користувачам широкий простір для творчості.

Навіщо потрібні для користувача шрифти
Призначені для користувача шрифти потрібні зовсім не для того, щоб змінити оформлення інтерфейсу операційної системи або встановленого софта, а для розширення меж при роботі з текстом. Справа в тому, що той же iPad для багатьох сьогодні є повноцінним робочим інструментом, який активно застосовується для монтажу, обробки фото і, само собою, роботи з текстом. Логічно припустити, що користуватися однією тільки Helvetica або Arial в таких умовах неможливо, а тому багатьом потрібна можливість встановлювати власні шрифти, які з'являються на ринку мало не щодня.