Apple Vision Pro: огляд сенсаційної новинки

2023-06-08

Apple анонсувала довгоочікувану гарнітуру, яка називатиметься Vision Pro. Це говорить про те, що вже незабаром ми побачимо гарнітуру Vision, яка, за чутками, з'явиться у 2024 році.

Apple не називає Vision Pro гарнітурою віртуальної реальності. Скоріше це гарнітура «перший просторовий комп'ютер». Великий акцент зосереджений на тому, що користувач зможе залишатися у фізичному світі, одягаючи гарнітуру.

Apple Vision Pro: дата випуску

Apple заявила, що гарнітура Vision Pro буде доступна «на початку наступного року», тому дата випуску навесні 2024 виглядає цілком ймовірною. Спочатку гарнітура буде доступна лише у США. Іншим країнам доведеться зачекати до кінця наступного року. Швидше за все, буде спеціальний захід для запуску гарнітури, дуже схожий на захід Apple Watch у 2015 році.

Apple Vision Pro: дизайн

Apple вибрала дуже міцні та надійні матеріали, з яких зроблено Apple Vision Pro. Спеціальна рама із алюмінієвого сплаву огинає обличчя користувача, а модульна конструкція означає, що її можна налаштувати індивідуально.

Light Seal виготовлений з м'якого текстилю різних розмірів та форм, тому підходить для обличчя користувача та забезпечує точну посадку. Також є гнучкі ремені, які можна відрегулювати за розміром голови. Так забезпечується розташування аудіоподів поруч із вухами. М'яке оголів'я доступне в декількох розмірах і може бути замінене на інший розмір або стиль.

Ті, кому потрібні окуляри, зможуть придбати індивідуальні вставки для корекції зору. Ці оптичні вставки продаються окремо і прикріплюються до лінз гарнітури за допомогою магнітів. Додаткові лінзи не входять у вартість гарнітури, тож за них доведеться доплатити.

Apple Vision Pro: характеристики та функції

За словами Apple, Vision Pro "забезпечує феноменальну обчислювальну продуктивність". Вони оснащені процесором M2 та новим чіпом R1. Вони разом обробляють вхідні дані з 12 камер, п'яти датчиків та шести мікрофонів, а також усувають затримку картинки. Apple заявляє, що може оновлювати зображення у вісім разів швидше, ніж мить. Також гарнітура працює практично безшумно.

Є два дисплеї надвисокої роздільної здатності, які разом створюють 23 мільйони пікселів і створюють дисплей 4K для кожного. Відео може відтворюватися з роздільною здатністю 4K, а текст виглядає чітким під будь-яким кутом.

Всередині кожного аудіомодуля є два драйвери з індивідуальним посиленням. Вони можуть відтворювати персоналізоване просторове аудіо на основі індивідуальної геометрії голови та вуха користувача. У результаті здається, що звук виходить із навколишнього простору. Vision Pro також зіставляє звук із кімнатою, використовуючи трасування аудіо. Також є вдосконалений масив датчиків.

Всередині лінз високопродуктивна система стеження за очима використовує камери та кільце світлодіодів, щоб проектувати невидимі світлові візерунки на очі користувача. В результаті гарнітура Apple здатна визначати, куди дивиться користувач і використовувати відстеження погляду для керування інтерфейсом. Зовнішніх аксесуарів, окрім контролерів для ігор, немає.

Vision Pro також розпізнає райдужну оболонку ока користувача за допомогою нового методу розблокування пристрою та аутентифікації паролів та покупок, який називається Optic ID. Як і в iPhone і Mac, усі дані зберігаються на спеціальному процесорі Secure Enclave.

Також є відмінна функція під назвою EyeSight, яка проектує правильну перспективу очей для людей, які дивляться на вас. EyeSight також включає візуальний індикатор, який дозволяє зрозуміти іншим, що користувач знімає просторове фото або відео.

Щодо часу автономної роботи, то компанія заявляє, що зовнішній акумулятор Vision Pro забезпечує до двох годин роботи. Його також можна використовувати у підключеному вигляді.

Apple Vision Pro: програмне забезпечення та програми

Гарнітура Vision Pro працюватиме під керуванням visionOS - операційної системи, яку Apple розробила з нуля для візуальних обчислень. За словами Apple, розробники зможуть використовувати знайомі інструменти для створення програм для цієї платформи.

За допомогою гарнітури Vision Pro користувачі матимуть змогу дивитися фільми, слухати музику, переглядати фотографії, тривимірні об'єкти і навіть спільно працювати над презентаціями.

З'явиться App Store, через який користувачі зможуть завантажувати знайомі програми для iPhone та iPad, а також нові програми, розроблені для Vision Pro. Apple заявляє, що при запуску буде доступно безліч програм, включаючи Microsoft Office, сторонні програми для відеоконференцій і Adobe Lightroom. Apple також анонсувала програму SkyGuide, яка може «перенести» вас у космос.

Також при запуску буде доступна низка відомих програм Apple, таких як Safari, Messages і FaceTime.

Що стосується підключення до інших гаджетів екосистеми, то користувач може підключити Mac до Apple Vision Pro по бездротовій мережі, просто глянувши на нього. Потім вміст екрана Mac відображається на дисплеї 4K, який ви бачите через Vision Pro.

Apple Vision Pro: ціна

Apple підтвердила, що Vision Pro буде коштувати від 3499 доларів, але ще не підтвердила ціни за межами США. Будуть додаткові витрати, пов'язані із різними доповненнями. Але поки не зрозуміло, які будуть додаткові опції.

Як вам таке оновлення?