7 нових фішок застосунку «Здоров'я» в iOS 15: це дійсно круто!

2021-06-29

На останній конференції WWDC 21 ми побачили цілий асортимент новинок, що безперечно захоплюють. Найбільше уваги привернуло оновлення ПЗ - iOS 15 та його нові можливості, супутні технології.

Ми вже розповідали про важливі нововведення iOS 15 і нові можливості для розробників застосунків, які надали «купертіновці».

Зараз розберемо всі апгрейди застосунку «Здоров'я», адже його серйозно прокачали в iOS 15.

1. Новий розділ – «обмін показників»

В головному вікні з'явилася нова вкладка Доступ. У ній пропонується налаштувати інформацію з програми, якою зможете ділитися з родичами або близькими.

Так ви зможете стежити за станом здоров'я дітей або, що більш важливо, літніх родичів. Все що акумулюється в дані в додатку «Здоров'я» шукати не обов'язково, а ось якісь ключові позиції варто зробити видимими для близьких.

Розробники пропонують ділитися показниками здоров'я не тільки з родичами, але, наприклад, із тими, хто доглядає людей похилого віку – спеціальними нянями або лікарями.

Для банального повідомлення про різке підвищення пульсу підійде повністю, а ось якусь розширену статистику, зібрану за допомогою iPhone, наші лікарі навряд чи будуть сприймати всерйоз.

Круто, що можна ділитися різним набором показників з кожним із зазначених користувачів, а не вивантажувати тонну статистики всім членам сім'ї.

2. Розділ «Тренди» для стеження за збирається в додатку статистикою

Новий розділ «Тренди» з'явився на вкладці «Звіт». Він необхідний для відстеження змін всіх важливих показників з програми «Здоров'я».

Це дозволить спостерігати динаміку за основними параметрами, щоб не тільки розуміти поточний стан користувача, але і оцінювати його з плином часу. Так, наприклад, можна замінити асиметрію при ходьбі, зміна довжини кроку або інші важливі значення.

Поліпшення якихось показників тут зможе свідчити про реабілітацію користувача після травм, поліпшення його самопочуття або фізичної форми. Погіршення даних на графіках завчасно підкаже про можливі проблеми зі здоров'ям, ризик захворювань і т.д.

Користувач зможе робити свої висновки і регулювати навантаження на організм, якщо, наприклад, помітить, що став менше ходити, швидкість його пересувань знизилася або збільшилася час підйому по сходах.

Окрім збору докладної статистики, доступні і повідомлення для трендів. Так система зможе оповіщати користувача про серйозні відхилення за допомогою одного із зібраних показників здоров'я.

3. Мобільність. Відстеження ходи користувача і його стійкості

Став доступний новий тип повідомлень у застосунку «Здоров'я» - повідомлення про стійкість при ходьбі. Він відмінно доповнить вже існуючий набір функції з розділу «Рухливість».

Після увімкнення функції рекомендуємо носити смартфон в кишені брюк або на поясному кріпленні. В сумці або барсетці точний звіт та аналіз даних для цієї фішки не гарантовано.

Складні алгоритми кілька днів або тижнів збиратимуть дані про ходу користувача. Після чого складеться модель його кроку. Далі система буде стежити за змінами і відхиленнями від встановленої норми. Дані будуть фіксуватися за допомогою гіроскопа і акселерометра смартфона.

Нові повідомлення при виявленні падіння користувача з можливістю екстреного виклику

У результаті буде отриманий певний показник стійкості, який передбачатиме ризик падіння користувача. Якщо стійкість буде оцінюватися як низька або дуже низька, власник гаджета негайно отримає відповідне повідомлення. Людині після цього рекомендовано ходити з тростиною або іншими допоміжними аксесуарами.

Крім цього в додатку з'являться рекомендовані вправи для поліпшення стану здоров'я.

4. Збір статистики про кількість цукру в крові

Раніше глюкометри з Bluetooth працювали тільки зі сторонніми додатками

Додаток «Здоров'я» зможе збирати дані про кількість глюкози в крові. Це життєво важливий показник, особливо для користувачів з діабетом.

Зрозуміло, ні сам iPhone, ні Apple Watch, поки не вміють вимірювати кількість глюкози. Для фіксації показників будуть потрібні спеціальні "розумні" глюкометри або апарати для безперервного моніторингу глюкози (НМГ).

Це не новий клас пристроїв, появи яких доведеться чекати. Подібні гаджети давно існують і працюють з iPhone або Android-смартфонами, передаючи показники вимірів по Bluetooth. Просто раніше для цього доводилося використовувати не найзручніші програми.

Утиліти від сторонніх розробників або виробників глюкометрів часто не мають локалізації, довго не оновлюються під нові моделі iPhone або під свіжі версії iOS. Тепер замість цього можна буде використовувати стандартний застосунок «Здоров'я».

5. Автоматичний шеринг повідомлень з програми Здоров'я

Ця функція дозволить ділитися не тільки зазначеними показниками з програми, але і передавати важливі повідомлення з додатка іншим членам сім'ї.

Люди, з якими користувач поділився даними про своє здоров'я, зможуть отримувати оповіщення, які буде отримувати і сам власник гаджета. Так, наприклад, повідомлення про збільшення серцевого ритму (вище норми), аритмії або інших життєво важливих показників будуть продубльовані на кілька заздалегідь встановлених гаджетів.

Система зможе відправляти повідомлення, в тому числі і від усіх нових фішок додатку «Здоров'я» з iOS 15. Це стосується зниження активності користувача, відстеження трендів, даних про кількість глюкози в крові і показника стійкості.

6. Зберігання даних про вакцинацію

Досить корисна і актуальна функція додатку «Здоров'я» - можливість зберігати QR-код про проходження вакцинації від COVID-19.

Тут немає ніякої сертифікації або прив'язки медичних установ до екосистеми гаджетів Apple. Утиліта банально сканує QR-код за допомогою камери смартфона або зберігає електронну відповідь з клініки після вакцинації. Опція дозволить швидко продемонструвати сертифікат про проходження вакцинації при першій вимозі.

Це набагато зручніше, ніж тримати фото QR-коду в загальній галереї пристрою або зберігати документ в додатку «Файли».

7. Отримання аналізів з розшифровкою просто в додатку (тільки в США)

З переходом на iOS 15 в додатку Здоров'я стане можливим отримання результатів аналізів користувача від сертифікованих лабораторій. Так можна буде прямо в додатку отримати дані з лікарні або клініки після здачі тестів, аналізів або проходження лікування.

Ці дані будуть збиратися в програмі, утворюючи електронну медичну картку користувача.

На жаль, фішка запрацює тільки в деяких медичних установах США. Мабуть, за межі країни ця функція вийде нескоро.

Ось такі корисні можливості застосунку «Здоров'я» з'являться на наших iPhone вже цієї осені!