5 книг, які зобов'язаний прочитати кожен фанат Apple. Повчально та корисно!

2021-03-22

За кожним сантиметром вашого iPhone, iPad або Mac, ховається величезна історія створення та копітка робота сотень людей.

Так, історія компанії не обмежується лише однією особою Стіва Джобса. Хоча він, безумовно, є основною найпотужнішою постаттю в становленні Apple.

Ми підібрали п'ять книг, в яких ви зможете дізнатися історію Apple з різних точок зору і ознайомитися ближче з біографіями інших, не менш культових осіб у долі яблучної корпорації.

1. «Стів Джобс і я: справжня історія Apple»

Щиро радимо починати вивчати історію Apple безпосередньо з цієї книги, щоб дивитися на події з інших книг одразу із декількох ракурсів.

Оригінальна назва: «iWoz»

Рік публікації: 2011

Автор: Стів Возняк, Джина Сміт

Кількість сторінок: 288

Для довідки: Стів Возняк розробив перший комп'ютер Apple. Довгий час в компанії його особа була відповідальною за всі технологічні розробки. При цьому, як він сам каже, Apple з'явилася мало не випадково: «... два друга вирішили зайнятися улюбленою справою і трохи підзаробити їм на піцу».

З урахуванням нинішніх доходів і вартості компанії Apple, піцою, мабуть, вони можуть забезпечити все людство.

У книзі йдеться про історію появи і розвитку компанії, з точки зору Стіва Возняка. Про те, як він розробив перший комп'ютер Apple, чим займався до знайомства зі Стівом Джобсом, як сперечався з ним і чому в якийсь момент пішов з компанії.

Багато речей тут раніше не розкривалися біографами Стіва Джобса і істориками Кремнієвої долини.

2. «Джоні Айв. Легендарний дизайнер Apple »

Оригінальна назва: «Jony Ive. The Genius Behind Apple's Greatest Products »

Рік публікації діє до: 2014

Автор: Кані Ліндер

Кількість сторінок: 384

Джоні Айв - довгий час був провідним дизайнером Apple, поки в 2019 не пішов з компанії, заснувавши своє дизайн-агентство. У 1997 на роботу його запросив Стів Джобс, а в 1998-му компанія за проектом Айва випустила перший iMac з напівпрозорим корпусом.

До його заслуг можна також віднести появу MacBook в Unibody-корпусі, iPhone, iPod і iPad. Загалом, всіх знакових пристроїв компанії.

У книзі ви дізнаєтеся більше не тільки про самого Джонатана Айва, але і познайомитеся з подробицями того, як створювалися всі ці неймовірні продукти, навчитеся краще розуміти дизайн і дізнаєтеся, як техніка Apple вплинула на те, як ми вчимося, граємо, працюємо і спілкуємося один з одним.

3. «Творчий відбір. Як створювалися кращі продукти Apple за часів Стіва Джобса »

Оригінальна назва: «Creative Selection: Inside Apple's Design Process During the Golden Age of Steve Jobs»

Рік публікації: 2020

Автор: Кен Косьенда

Кількість сторінок: 360

Дизайн - це не тільки зовнішній вигляд пристрою, але і його начинка, і мова зараз не про мікросхеми. Автор цієї книги Кен Косьенда пропрацював в Apple близько 15 років, і весь цей час він займався розробкою програмного забезпечення. Він доклав свою руку до браузеру Safari і керував розробкою софта для першого iPhone.

Він захопив ту епоху Apple «при Джобсі» зсередини, працюючи в компанії.

Якщо ви програміст або любите ностальгувати, то ця книга для вас. З неї ви дізнаєтеся, як раніше був організований процес роботи в Apple, і що змінилося після відходу Стіва Джобса.

Публікація Кена також допоможе краще розібратися в реальній суті гаджетів і зрозуміти, що це не просто «залізяки».

4. «Тім Кук. Геній, який вивів Apple на новий рівень »

Хто критикує Тіма Кука? Хто займе його пост?

Оригінальна назва: «Tim Cook. The Genius Who Took Apple to the Next Level »

Рік публікації: 2019

Автор: Кані Ліндер

Кількість сторінок: 272

Тім Кук - нинішній генеральний директор компанії Apple, яка прийшла в 2011 році після смерті Стіва Джобса. Хтось критикує його і каже, що Apple стала «вже не тою». Проте за його керівництва компанія змогла пробитися в топ і подолати позначку ринкової капіталізації в $ 2 трлн в 2020 році. Неймовірні цифри.

А в 2011 була досягнута відмітка $ 338,8 млрд, що вперше зробило Apple найдорожчою компанією. Справи, все ж, йдуть не так погано, чи не так?

Книга написана тим же автором, що і про Джонатана Айве. У ній розповідається про те, чим Тім Кук займався в Apple раніше, а також чому саме Джобс вибрав його на місце генерального директора. Видання допоможе краще зрозуміти, що відбувалося з Apple в останні 10 років і уявити, що трапиться далі.

5. «Стів Джобс»

Оригінальна назва: «Steve Jobs by Walter Isaacson»

Рік публікації: 2011

Автор: Уолтер Айзексон

Кількість сторінок: 656

Стів Джобс. Ця людина не потребує представлення, як і книга. Ті, хто навіть не стежить за Apple, як мінімум, бачили її обкладинку. Це авторизована біографія, яку написав американський журналіст Уолтер Айзексон на основі особистих бесід зі Стівом Джобсом, його родичами, друзями, конкурентами та колегами.

Це книга не про легкість успіху і геніальність Стіва. Коли я читав цю книгу, Джобс став для мене одночасно прикладом і антиприкладом - як робити потрібно і як не можна.

Тут навіть не про історію Apple - швидше, про життя простої людини, у якого було не найлегше дитинство, були довгі пошуки себе, помилки і в якийсь момент - приголомшливий успіх.

Якщо ви хочете пережити всі події, який зустрічалися на шляху Стіва, то обов'язково прочитайте цю книгу.

Повірте, після неї ви будете інакше дивитися на історію Apple і почерпнете унікальний досвід для себе.