Як в додатку «Камера» на iOS змінити розширення і частоту кадрів

2019-10-15

Незважаючи на те що назви нових iPhone стали відомі ще задовго до презентації, багато до останнього не вірили, що Apple вирішиться на використання приставки Pro. Зрештою, зазвичай всі пристрої компанії мали досить лаконічні назви, але, мабуть, після релізу iPhone XS Max в Купертіно вдарилися у всі тяжкі і вже не змогли зупинитися. Пояснювати своє рішення прямо Apple не стала, але дала зрозуміти, що професіоналізму новинок додає потрійна камера з просунутими можливостями. Тоді багатьом здалося, що в компанії просто знущаються, адже хіба може професійна фототехніка не вміти змінювати розширення?

В iOS 13.2 Apple вирішила піти користувачам на поступки і додала в додаток "Камера" окремі кнопки для зміни розширення, в якому ведеться зйомка, і фреймрейта з можливістю вибрати або 30, або 60 к / с. Так, можливість налаштувати формат відеозйомки був і раніше, однак для проведення необхідних маніпуляцій потрібно перейти в додаток "Налаштування", куди більшість користувачів заходять вкрай рідко. Тому для багатьох в принципі було дивним те, що iOS дозволяє вносити зміни в штатну конфігурацію хоч якимось чином.

Як змінити розширення камери на iPhone
Щоб змінити розширення або фреймрейт в додатку "Камера", встановіть iOS 13.2 beta 2. Тільки в другій бета-версії з'явилися виділені клавіші;
Запустіть Камеру і перейдіть в режим відеозйомки жестом вибору режимів у верхній частині клавіші спуску затвора;

У правому верхньому куті по черзі натисніть на кнопки "4К" і "60" - вони відповідають за зміну розширення

 і фреймрейта відповідно.

Одним з бажань користувачів iOS, яке Apple ну ні в яку не погоджується виконувати вже багато років, - це розширення налаштувань штатного додатки "Камера". Незважаючи на те що за роки розвитку модельного ряду iPhone, воно все-таки обросло новими функціями, можливості змінювати ISO, витримку та інші показники, як на Android, так і не завезли. Це обмеження тягнеться ще з часів, коли Apple очолював Стів Джобс. Той вважав, що користувачам потрібно пристрій, який просто працює, без необхідності що-небудь налаштовувати вручну.

Як включити портретний режим на старих iPhone
Кілька років тому теорія Джобса виглядала цілком доречно. Однак сьогодні все більше користувачів змушені переходити на сторонні додатки камери в пошуках чогось кращого. Позначається потреба в розширеному списку налаштувань, яке штатна "Камера" їм дати просто не може. Масла у вогонь підливають і розробники, які постачають свої додатки додатковими функціями, доступними тільки на флагманських смартфонах Apple. В результаті завдяки якомусь додатком Halide можливість знімати в портретному режимі отримують навіть власники однокамерних моделей.

Само собою, в компанії не хочуть, щоб стороннє ПО могло замінити штатний, а тому регулярно намагаються розширювати можливості фірмових додатків, копіюючи функції у незалежних розробників. Але якщо у сканерів QR-кодів не було шансу боротися проти Apple з самого початку, у утиліт на зразок Halide - є. У всякому разі, складно собі уявити, щоб в Купертіно зважилися перенести нічний режим зйомки або «Портрет» на старі моделі iPhone, власноруч позбавивши флагманські апарати своїх головних переваг.