Touch ID, вбудований в екран iPhone: міф чи реалія?

2021-03-30


Схоже, Apple нарешті зробить це!

Можливо, уже цього року iPhone почнуть підтримувати два способи біометричної аутентифікації – із розпізнаванням особи власника і за допомогою відбитків пальців, що зберігаються в анклаві безпеки пристрою. Відразу і Face ID, і Touch ID.

Перевірка відбитків пальців користується особливим попитом у наші дні. Через масок, носіння яких обов'язково, смартфони перестають впізнавати своїх власників. Чи встигне Apple використовувати дактилоскопічний бум для свого збагачення чи ні? Apple так довго йшла до цієї мети, що було б справедливо, якби після презентації iPhone 12s носіння масок стало необов'язковим, і бум зійшов нанівець.

Чим відрізняється оптичний сканер відбитків від ультразвукового?

Чіткість і контрастність зображення, що надходить на сенсор відбитків пальців, розташований під екраном - найважливіші умови його коректної і стійкої роботи. Якщо використовувати при зчитуванні відбитків пальців відображення, які створюються спрямованим під кутом потоком світла, чіткість і контрастність зображення різко збільшиться. Для досягнення цього ефекту над дактилоскопічним сенсором розміщують кілька шарів – той, що випромінює світло і той, над яким - прозорий шар, що передає спрямоване під необхідним кутом світло, а також приймає і передає на сенсор його відображення. У цьому сендвічі ще кілька шарів, і виглядає все це дуже круто.

Apple не хоче використовувати сканер відбитків Qualcomm, замість цього вона створює свій

Тонкощі у процесу вникати нема потреби, а тим, кому дійсно цікаві технології, рекомендуємо заглянути в патентну заявку. Метод позаосьового потоку світла, спрямованого під кутом, що підтверджується випробуваннями в різних умовах, забезпечує точність, необхідну для надійної роботи сканера відбитків.

Зважаючи на те, що інженерам і вченим в Apple довелося зайнятися підвищенням чіткості і контрастності зображення дактилоскопічних візерунків, переданих підекранним сенсорам. З чіткістю і контрастом були невеликі проблеми. Підекранні сенсори відбитків пальців від Qualcomm застосовують інший метод - ультразвуковий, у якому ця проблема повністю усунена. В Apple займаються цією проблематикою, як мінімум, з 2013 року. Починали вони з ультразвукового методу, але в 2018 прийшли до висновку, що усунути його принципові недоліки неможливо, і працюють над більш перспективним методом – оптичним. Метод прогресивний та багатообіцяючий, але на шляху до його реалізації довелося подолати багато труднощів.

«Підекранний» сканер відбитків в iPhone X, концепт 2018 року

Патентна заявка, публікації якої всі так зраділи, була відправлена в американське бюро, яке займається патентами та торговими знаками 25 серпня минулого року. У 2021 році, ширяться чутки про те, що Apple представить нові iPhone в звичному для них часі – десь восени.

Іншими словами, iPhone 12s, 12s mini, 12s Pro і 12s Pro Max вже існують, майже в тому вигляді, в якому їх нам представлять. Чи означає це, що Touch ID на iPhone 12s, / 12s mini / 12s Pro / 12s Pro Max не буде? Ні. Іноді патентні заявки подаються в бюро патентів саме для того, для чого патенти власне і були придумані - для захисту авторських прав на винаходи. У цьому конкретному випадку все могло бути так. Перепробувавши різні способи підвищення надійності підекранних сенсорів, інженери і вчені Apple знайшли це рішення, і воно спрацювало. Заявку відправили в бюро патентів, фрагмент, що забезпечує точність зчитування відбитків пальців затвердили, як невід'ємну частину конструкції нових iPhone, і в кінці грудня, строго за графіком, iPhone 12s всіх видів вийшли на фінішну пряму. Тоді ж, до речі, і з'явилися перші чутки про сканерах відбитків в екрані нових айфонів