Топ-менеджер Apple натякнув на можливість інтеграції сонячних панелей в дисплеї iOS-пристроїв

2018-04-30

Топ-менеджер Apple натякнув на можливість інтеграції сонячних панелей в дисплеї iOS-пристроїв

Фізичні розміри дисплеїв смартфонів продовжують рости, збільшується обсяг споживаної ними енергії. Вирішити проблему може нова розробка, яка передбачає інтеграцію сонячних панелей безпосередньо в екран мобільних пристроїв.

Ряд дослідників вже проводять експерименти по включенню сонячних панелей в сенсорні дисплеї або їх установці під екран гаджетів. Вчені з Мічиганського державного університету розробили новий тип концентратора сонячної енергії. Оскільки матеріали не поглинають і не випромінюють світло у видимому спектрі, людському оку вони здаються абсолютно прозорими. В результаті сонячні батареї легко можуть бути додані в захисну панель мобільних пристроїв окремим шаром або інтегровані безпосередньо в дисплей.

Розробка привернула до себе увагу: керівник Apple по соціальним мережам і цифровому маркетингу Муса Тарік написав у Twitter, що нова технологія принципово змінює стан речей. Повідомлення одного з менеджерів «яблучної» корпорації про дану розробку дозволяє припускати, що в майбутньому вона знайде застосування в мобільних продуктах Apple. Відомо, що Купертинського компанія, як і інші провідні гравці ринку, уважно стежить за науковими досягненнями з метою перетворення їх у життя.

twiter

Тонкий фотоелектричний шар органічних молекул розроблений командою під керівництвом Річарда Ланда. Він сприймає ультрафіолетовий і ближній інфрачервоний спектри, вільно пропускаючи через себе хвилі видимого світла. Тому матеріал сприймається людським оком як прозорий.

Технологія може знайти безліч промислових застосувань від нагромаджували енергію вікон до смартфонів і годин. Втім, ці сонячні панелі ще далекі до стадії комерційного втілення: зараз їх квантовий вихід знаходиться на рівні 1%, тоді як кольорові прозорі матеріали забезпечують до 7% ефективності перетворення енергії. Втім, розробники впевнені, що їм вдасться домогтися ККД на рівні 5%, коли технологія буде повністю доопрацьована.

На початку року Apple отримала патент на дисплей для мобільних пристроїв, суміщений із сонячною батареєю. За задумом компанії, дане нововведення може вирішити проблему щодо швидкої розрядки акумуляторів iPhone.