Як повернути гроші за підписку Apple? Детальна інструкція

2021-07-29

Для багатьох підписки сьогодні - це річ абсолютно буденна. Щомісяця середньостатистичний власник смартфону витрачає на різні сервіси близько 20 доларів, і, загалом, вже давно всі нормально ставляться до факту оплати застосунків. Так, спочатку було складно прийняти те, що сплачувати за підписку потрібно навіть в тому випадку, якщо самим сервісом ти практично не користувався, але потім це увійшло в звичку.

Почнемо з того, що всі підписки, за які платите, оформляєте ви самі. Ні, ну правда ж. App Store і застосунки в ньому влаштовані таким чином, що оформити на ваше ім'я підписку не добровільно не зможе ніхто. Ну, тобто взагалі ніхто! Ні Apple, ні розробник, ні зловмисник, ні будь-хто інший.

Механізм App Store вимагає, щоб ви, по-перше, натиснули на кнопку оформлення передплати в додатку, а, по-друге, підтвердили платіж біометрією або паролем. Це вже системний інструмент iOS, у який розробник просто не може втрутитися.

Якщо веб-застосунки такі зручні, навіщо потрібен App Store?

Але як же тоді виходить, що підписка оформляється, гроші за неї списуються, а люди - ну, хоч убий - не пам'ятають, як вони це зробили? Насправді вся справа в неуважності.

Більшість підписок, гроші за які списуються проти волі користувачів, як правило, відносяться до додатків із випробувальним періодом. Таких додатків в App Store - безліч.

Керування підписками Apple

Перегляньте, на яких умовах надається доступ до додатків

Найчастіше абонементи на VPN-сервіси, по-перше, поновлюються не на щомісячній, а на щотижневій основі. Отож, нескладно порахувати, скільки у вас спишуть за місяць.

Проте! Є і гарна новина. Бувають ще й так звані fleeceware. Незважаючи на схожість з malware, це абсолютно нешкідливі програми. Принаймні з точки зору функціональності. Як правило, це додатки з дуже вузьким набором функцій - календарі, калькулятори, замітки. За них розробники беруть необґрунтовано високу плату у вигляді підписки.

Apple змінила правила App Store. Тепер вони ще жорсткіші, а розробники можуть скаржитися один на одного.

Але навіть вони не здатні нічого вам нав'язати. Головне при налаштуванні застосунку, звертаєте увагу на те, на що ви взагалі погоджуєтеся. А, між тим, ніяких дрібних шрифтів в угоді на оформлення передплати немає. Все написано однозначно, великим шрифтом і цілком доступно.

Найефективніший спосіб боротьби з незапланованим списанням грошей за переплату - відключення тестового періоду ще до його закінчення. Візьміть собі за правило скасовувати її одразу після установки і першого запуску програми з підпискою.

Як скасувати підписку?

Перейдіть в App Store і відкрийте сторінку профілю;

У вікні, виберіть вкладку «Передплати»;

Знайдіть підписку, від якої хочете відмовитися;

Виберіть цей додаток і натисніть «Скасувати підписку».

Я сам давно взяв за правило діяти за одним і тим же сценарієм: завантажую додаток з підпискою, оформляю безкоштовний період, а потім переходжу в App Store і скасовую його автоподовження. В результаті 3-7 днів я можна користуватися платними функціями і не платити за те, що не потрібно.

Але ж бувають ситуації, коли плату за підписку списують, а ви про це не знаєте. Виявляється, що транзакцію треба проводити одразу. У цій ситуації можна спробувати звернутися до Apple за поверненням, правда, немає ніякої гарантії, що гроші вам повернуть. Але спробувати все-таки варто.

Apple списала гроші з карти. Як повернути?

Перейдіть за цим посиланням і авторизуйтесь;

У першій вкладці виберіть «Запросити повернення коштів»;

Отримати відшкодування за передплату можна на сайті Apple

У другій вкладці вкажіть обставини покупки;

Натисніть «Далі» і заверште оформлення заявки.

Далі залишається чекати схвального листа.

Головне пам'ятайте: звертатися за поверненням коштів потрібно впродовж розумного строку. Як правило, оптимальний термін - тиждень після списання плати за випадково оформлену підписку.