Скільки коштує Apple Park?

2019-07-14

У 2017 році свої двері відкрив новий кампус компанії - Apple Park. Це масштабний архітектурний проект сучасності з унікальним дизайном. Головна будівля кампуса площею 26 гектарів, виконана у формі кільця, повністю покрита найбільшими в світі панелями з гнутого скла. Скільки коштів потрібно, щоб звести таку масштабну споруду?

Нова штаб-квартира є одним з самих дорогих будинків у світі. За найскромнішими підрахунками, загальні витрати на будівництво, ремонт, меблі, обладнання обійшлися Apple в 4,17 млрд. доларів. Для порівняння: найвища будівля в світі - вежа Бурдж-Халіфа коштувала мінімум в 2.5 рази дешевше грандіозного проекту Apple.

Проте, Apple ще є куди рости. У трійку найбільш дорогих споруд входять: комплекс висотних будівель Абрадж аль-Бейт в Саудівській Аравії (15 млрд. доларів), Міжнародний експериментальний термоядерний реактор у Франції (25 млрд. доларів), а також мечеть Аль-Харам в Саудівській Аравії (100 млрд. доларів).

Як підрахували експерти, без обліку устаткування вартість Apple Park складає 3,8 млрд. доларів. Компанія сплачує податки щодо цієї вартості. Завдяки цьому, Apple стала найбільшим платником податків в окрузі.

Офіс Apple Park розташовується на 260 тис. кв. м, на земельній ділянці в 71 га. У штаб-квартирі компанії вже працюють більше 12 тис. співробітників. Найголовніша будівля кампуса - Театр Стіва Джобса. За дизайн масштабного архітектурного проекту відповідав особисто Джоні Айв.