Що трапиться з акумулятором iPhone 11 Pro Max за рік користування

2021-01-04

Існує така гіпотеза, що смартфон треба заряджати виключно найслабшими зарядними пристроями, щоб продовжити термін служби акумулятора.

Є у цій теорії і зерно логіки. Але ще є і банальний факт: далеко не всі використовують один айфон по 3-4 роки, щоб зробити певні висновки стосовно наслідків користЗате років зо пару ви точно ним покористуєтесь. Тому подивимося, що буде, якщо не морочитися з зарядкою iPhone 11 Pro Max близько року часу.

Розберемо на конкретному прикладі

Піддослідний Айфон було активовано в середині вересня 2019 року. Один повний рік він пропрацював в якості основного.

Рівень навантаження на акумулятор постійно був на позначці «вище середнього».

Смартфон використовувався постійно підключення Bluetooth і Wi-Fi. Також працювало по 2 SIM-карти одночасно (одна з них - eSIM). Постійно були підключені Apple Watch, AirPods та інші бездротові навушники; регулярно Стрім музика або відео.

Мало того, що смарт використовувався весь день, так ще й вночі йому відпочивати особливо не доводилось. Постійно був увімкнений додаток MyNoise, що відтворює білий шум в провідних навушниках по 5-8 годин підряд, поки айфон заряджається через спеціальний адаптер.

Перепади температури теж були постійний супутником. Він і на пекучому сонці неодноразово бував, і в холоди промерзав на вулиці. Акумулятору, як відомо, все це шкодить безпосередньо, знижуючи ресурс вище середнього.

В середньому за такого користування він протягне або один повний день, або навіть півтора. Дуже рідко буває, що доводиться ставити на зарядку увечері - зазвичай через активне використання Камери.

Тепер звернемося до фактів.

Що там з акумулятором? Дивимося прямо в iOS

Поверхнева перевірка виконується прямо з iPhone:

відкриваємо Налаштування -> Акумулятор -> Стан акумулятора.

Тут в рядку «Максимальна місткість» iPhone 11 Pro Max показує 89%. Ці відсотки вираховуються за внутрішніми алгоритмами, відомими тільки одній Apple. Вони не говорять прямо про ємність батареї, але дають цілком об'єктивне уявлення про стан акумулятора.

З досвіду, відсотки в меню «Стан акумулятора» означають наступне:

► від 100 до 85%: все відмінно, різницю помітити дуже важко

► від 84 до 78%: різницю починаєш помічати, але не критичну

► від 77 до 70%: починаються проблеми, але не у всіх

► від 69% і нижче: час змінювати акумулятор

Між 77 і 70% можуть проявитися ознаки значної втрати ємності: перше перезавантаження на морозі, перше різке вимикання на 10% і нижче.

Після них iPhone вперше попередить про те, що акумулятор «схуд», і включить режим зниження продуктивності. Його можна заборонити до наступного незапланованого перезавантаження в тому ж меню, що ми зазначували вище, пункт «Пікова продуктивність». Але проблему в цілому це не вирішить.

Потім iPhone узагалі напише в меню, що акумулятору потрібна заміна.

Щоб дізнатися більше інформації про батарею, радимо спробувати безкоштовний додаток CoconutBattery для macOS.

Тут можна дізнатися кількість циклів, більш-менш точну реальну ємність (в мАг) акумулятора вашого iPhone, а також його початковий ресурс, закладений ще на заводі. Також можна дізнатися дату виробництва смартфона і кількість днів, що минули з цього моменту.

Акумулятор піддослідного iPhone 11 Pro Max через рік має максимальну ємність в 3470 мАг з номінальних 3943 мАг. Тобто реальне падіння на даний момент становить 12%.

То який же запас закладений в акумулятор iPhone 11 Pro Max?

Три роки. У крайніх випадках - два з половиною.

З урахуванням безладного використання всіх можливих типів зарядок (5, 7,5, 12, 18, 20 ват), а також постійних нічних навантажень на рівні перегріву, iPhone 11 Pro Max і його акумулятор добре пережили рік інтенсивного використання.

За рік процедура заміни акумулятора може стати ще дешевшою, ніж зараз. І після неї смартфон знову буде працювати на максимумі своїх можливостей.