‌M1‌ Ultra: огляд

2022-04-29

У березні 2022 року Apple представила свій найпотужніший на сьогоднішній день чіп Apple M1 Ultra, який розроблений і використовується в Mac Studio.

M1‌ Ultra — це четверта система на кристалі (SoC) від Apple, розроблена для використання на комп'ютерах Mac. Саме вона робить Apple на один крок ближче до повної відмови від чіпів Intel, які використовувалися у комп'ютерах Mac з 2006 року.

У порівнянні з ‌M1‌, M1 Pro та M1 Max, ‌M1‌ Ultra особливий, тому що це новий інженерний подвиг Apple. ‌M1‌ Ultra, по суті, являє собою два чіпи ‌M1 Max‌, які були з'єднані разом за допомогою методу, розробленого Apple, тому він забезпечує вдвічі більшу продуктивність, ніж ‌M1 Max.

В якості «системи на чіпі» ‌M1‌ Ultra об'єднує кілька різних компонентів, включаючи ЦП, ГП, уніфіковану архітектуру пам'яті (ОЗП), Neural Engine, Secure Enclave, контролер SSD, процесор сигналів зображення, механізми кодування/декодування, контролер Thunderbolt з підтримкою USB 4 і т.д., всі з яких підтримують різні функції Mac.

Традиційні комп'ютери Mac на базі процесорів Intel використовували кілька мікросхем для ЦП, графічного процесора, введення-виводу та безпеки, але інтеграція декількох компонентів в одну мікросхему дозволяє кремнієвим мікросхемам Apple працювати швидше і ефективніше, ніж мікросхемам Intel.

‌M1‌ Ultra містить 114 мільярдів транзисторів, що є найбільшою кількістю транзисторів у чіпах для персональних комп'ютерів, і на сьогоднішній день це найбільший кремнієвий чіп від Apple.

ЦП та ГП

‌M1‌ Ultra має 20-ядерний процесор, який включає 16 високопродуктивних ядер та чотири високоефективні ядра, що еквівалентно двом 10-ядерним чіпам ‌M1 Max‌.

Є 64-ядерний графічний процесор і 32-ядерний Neural Engine, здатний виконувати 22 трильйони операцій на секунду.

Apple заявляє, що ‌‌M1‌‌ Ultra здатний забезпечити на 90% більш високу продуктивність, ніж найшвидший 16-ядерний процесор для ПК у тому ж діапазоні потужності, і може забезпечити пікову продуктивність чіпа для ПК споживаючи на 100 Вт менше енергії. Він пропонує продуктивність, аналогічну «одному з найпопулярніших дискретних графічних процесорів», при цьому споживаючи на 1/3 менше енергії і забезпечує більш високу продуктивність, ніж дискретний графічний процесор найвищого класу, при цьому споживаючи на 200 Вт менше енергії. 

Об'єм пам'яті

Apple використовує уніфіковану архітектуру пам'яті, яка дозволяє процесору, графічному процесору та іншим компонентам процесора використовувати один і той же пул даних, а не витрачати час на копіювання даних між собою та обмін даними між декількома пулами пам'яті. Це метод, який робить всі чіпи Apple M-серії напрочуд ефективними.

‌M1‌ Ultra підтримує до 128 ГБ об'єднаної пам'яті. Він також пропонує пропускну здатність пам'яті до 800 ГБ/с, що вдвічі більше, ніж у ‌M1 Max.