iPhone 4s сьогодні: придатний до користування?

2021-01-05

Багато користувачів до сих пір пам'ятають iOS 6, який вигідно виділявся на тлі інших операційних систем.

З моменту її виходу пройшло вже більше восьми років. Однак цікаво, чи можна користуватися iOS 6 у 2021 році і, якщо так, то з якими проблемами доведеться зіткнутися.

Розглянемо на прикладі iPhone 4s на iOS 6 без джейлбрейка. Перевіримо працездатність системи.

Які айфони зараз взагалі працюють на iOS 6?

Варто розуміти, що iOS 6 це архаїчна система. Відповідно, призначена вона для таких же старих смартфонів:

▪️ iPhone 3Gs

▪️ iPhone 4

▪️ iPhone 4s

▪️ iPhone 5

Найкраще система працює на iPhone 4s і 5, оскільки вони оснащувалися двоядерним процесором, а iPhone 5 ще й 1 ГБ оперативної пам'яті (в 4s 512 МБ ОЗУ).

iPhone 3GS – найбільше не підходить для того, щоб згадати iOS 6 – слабке залізо та відсутність екрану Retina.

iPhone 4 дуже важко знайти на iOS 6 та й чи потрібно взагалі це робити - велике питання.

А ось iPhone 4s на iOS 6 викликає приємні спогади. Смартфон дуже компактний, хоч в наші дні, коли діагональ дисплея 6,1 дюйма вважається стандартом, це незвично.

Все ж… Можна швидко адаптувався до набору тексту однією рукою і не переживати, що смартфон випадково вислизне і розіб'ється.

99% додатків не підтримують iPhone 4s на iOS 6

З додатками на iOS 6 трохи складно. Більшість стандартних програм працюють відмінно. «Погода» і «Акції» запускаються, але не показують інформацію, тому що API Yahoo застаріли.

Також варто враховувати, що в iOS 6 немає додатків і сервісів Apple, які вийшли після 2012 року: Apple Music, FaceTime, Wallet, Здоров'я, Дім, Apple TV, Apple Arcade і iCloud Drive.

Safari через відсутність підтримки нових веб-стандартів і слабкого заліза, довго відкриває сайти і не завжди коректно відображає їх. Простий приклад: звичайна інтернет-сторінка відкривається на iPhone 12 за 3 секунди, а на iPhone 4s з iOS 6 - за 17 секунд.

З простими завданнями, такими як дзвінки, перевірка пошти, календаря та нотаток, немає ніяких проблем. Додатки відкриваються і працюють швидко, різниця з iPhone 12 мінімальна.

Більшість додатків з App Store не підтримують iOS 6.

Instagram, WhatsApp, YouTube, Twitter, VK, Сбербанк, Альфа Банк, Яндекс Go, Uber, Сітімобіл, 2ГІС, Яндекс.Карти, Google Maps і Shazam не працюють на iOS 6.

Якщо пощастить, зможете завантажити стару версію програми або гри. Наприклад, Telegram, Facebook, Snapseed, Subway Surf, Temple Run 2 і Doodle Jump.

Однак ви навряд чи можна знайти актуальну версію якого-небудь додатка, який буде сумісний з iOS 6.

На жаль, через це повноцінно користуватися смартфоном неможливо.

Кому, а головне, навіщо може бути потрібен iPhone 4s в 2021 році?

Ми маємо старий пристрій і операційну систему, яка не підтримує сучасні програми. Будь-який дешевий

телефон на Android вміє більше. Але не все так просто.

Хоч і за можливостями бюджетні Android-смартфони перевершують iPhone 4s на iOS 6, вони все одно виглядають і відчуваються в руці жахливо, а працюють ще гірше.

Із простими завданнями iPhone 4s справляється відмінно. Він не глючить, швидко запускає програми, а його камера не гірше, ніж у будь-якого дешевого Xiaomi або Samsung.

Однак відсутність додатків - все ж вирішальний фактор. Хоч в якості тимчасової заміни – цілком пристойний варіант.

Зате він відмінно впорається з роллю телефону для другої SIM-карти. Співрозмовника добре чутно, на якість мікрофона теж ніхто не скаржився. При необхідності можна швидко додати замітку, подію в календар або нагадування. А завдяки підтримці iCloud, всі зміни будуть відображатися на інших пристроях Apple.

І ніколи не оновлюйтеся з iOS 6 на iOS 7, 8, 9, 10. Смартфони будуть працювати повільніше, а в разі iPhone 4s на iOS 9, це навіть роботою назвати не можна. Крім того, будь-який айфон на iOS 6 є гарним нагадуванням про те, як раніше Apple представляла ідеальну операційну систему. Сьогодні це раритетні пристрої.