iPhone 13 буде без жодного роз’єму. Так чи ні?

2021-01-15

7 вересня 2016- го Apple представила iPhone 7 без 3,5-аудіо та показала, що готова без сумнівів відмовлятися від застарілих роз'ємів. Світ обурився, але погодився. Конкуренти посміялися, але скопіювали і це. В 2021 році Lightning застарів не менш: він відстав у потужності зарядки і швидкості передачі даних. Є думка, що Apple не удосконалює його саме тому, що хоче прибрати. На це натякають і чутки, які регулярно з'являються. У мережі вже є чутки з приводу iPhone 13 без порту Lightning Apple планувала відмовитися від портів ще в iPhone X. Про це в середині 2018 го повідомив Марк Гурман. Одразу не наважилася на це лише тому, що не змогла добитися високої швидкості зарядки Qi і не хотіла далі підвищувати ціну і без дорогого гаджета. У середині 2020-го інсайдер з ніком Fudge розповів світу, що Apple активно тестувала новий iPhone з портом USB-C. Проте у результаті вона відмовилася від цього інтерфейсу. Тоді ж він відзначив, що в iPhone 12 з'явиться аналог Smart Connector. І не помилився: в жовтні 2020 го Apple додала в усі нові смартфони магнітний інтерфейс MagSafe. Він підтримує швидку бездротову зарядку і потребує сертифікації. MagSafe є не просто новим способом зарядки iPhone. Це ще й ціла екосистема з додаткових аксесуарів: чохлів цікавих форм і розмірів, настільних і автомобільних власників, спалахів та інших штук для зйомки. Очевидно, що сьогодні MagSafe знаходиться лише на першому етапі свого становлення. Подальший розвиток інтерфейсу обіцяє велику кількість нових можливостей, подальше збільшення потужності зарядки і, можливо, швидкісну передачу даних.

Які з нових iPhone 2021 року можуть позбутися всіх роз'ємів

У кінці 2019 го Мін-Чі Куо зробив реалістичний прогноз на 2020 й і 2021-й, перша частина якого вже підтвердилася. Якщо вірити йому, цього року повинна з'явитися одна експериментальна топова модель iPhone без Lightning та інших портів.

Є два сценарії розвитку подій:

1. Apple може розширити і без того роздутий асортимент смартфонів моделлю нового формату. Бути може, вона буде позбавленазвичного Face ID або отримає складну конструкцію на манер лінійки Galaxy Fold виробництва Samsung. Аналогічна ситуація спостерігалася в 2017 році. 12 вересня компанія представила флагман нового формату на ім'я iPhone X. Він позбувся товстих рамок навколо екрану і сканера відбитків пальців. Натомість отримав новий сенсор і сталевий корпус.

2. Сьогодні у Apple вже є дві основні лінійки смартфонів: базова і Pro. В останній з'являються все нові фішки компанії на кшталт третьої камери в iPhone 11 Pro або сканера простору LiDAR в iPhone 12 Pro. Компанія може позбавити декілька iPhone 13 Pro порту Lightning і покласти в комплект з ними MagSafe, умовно, другого покоління з зворотньою сумісністю. За декілька років же традиційного порту позбудуться і інші смартфони Apple.

Чому Apple зацікавлена у випуску iPhone 13 без роз'ємів?

У 2018 році Микита Горяїнов дуже грамотно розклав по поличках, чому Apple зобов'язана відмовитися від порту Lightning. Якщо коротко, Єврокомісія тисне на компанію через необхідність стандартизації методів зарядки смартфонів. Цю організацію не дарма поважають виробники. Вони бояться через можливість отримати суттєвий штраф. Google вже пожартувала з Єврокомісією і заплатила за це близько 5 млрд доларів. Звичайно, у 2018-м ще не було реалістичних чуток про MagSafe. Тому Микита припустив, що замість Lightning Apple змушена буде перейти на відкритий USB-C, але, зважаючи на останні новини, компанія зуміє вчинити в рази хитріше. Не секрет, що Apple непогано заробляє на програмі сертифікації аксесуарів для Lightning під назвою MFi: отримує пару доларів з кожного проданого кабелю або іншого аксесуару. Уявіть обсяг потенційно втраченого прибутку. MagSafe - рішення. З одного боку, Apple може сертифікувати аксесуари для нього і продовжувати заробляти. З іншого боку, новий інтерфейс підтримує зарядку з відкритого протоколу Qi, тому повинен влаштувати Єврокомісію.

Переваги iPhone 13 без портів для простих користувачів

Apple зможе підвищити вологозахист iPhone

Сучасні смартфони компанії сертифіковані за стандартом IP68: їх можна занурювати під воду на глибину до 6 метрів до 30 хвилин. Гарантія пошкодження не покриє, але все ж. Для порівняння: Apple Watch Series 6 показують 5 АТМ - виробник гарантує їх герметичність на глибині до 50 метрів. Навряд чи iPhone 13 зможе показати стільки ж, але прогрес в потрібному напрямку безумовно буде.

Новий iPhone зможе стати ще більш тонким

Всередині нового смартфона вивільниться додатковий місце, яке вийде використовувати для зменшення корпусу. Можливо також збільшення акумулятора або впровадження нових компонентів. 

Ринок наповниться новими Qi-аксесуарами

Apple не просто так вважається законодавцем моди. Якщо компанія відмовиться від традиційних роз'ємів, сторонні виробники безумовно розширять асортимент бездротових зарядок. Всі виробники прийдуть до одного стандарту. У перспективі слідом за Apple конкуренти також відмовляться від звичайних роз'ємів, тому ринок прийде до єдиного стандарту зарядки. І це виявиться Qi, а не USB-C, як вважалося раніше.

Apple почне розробляти нові технології

У розрізі MagSafe від компанії хотілося б побачити можливість зворотньої бездротової зарядки. Вона стала би у пригоді для взаємодії з AirPods та іншими аксесуарами.

Решта гаджетів Apple стануть бездротовими

Це не стосується iPad і Mac, які залишаться з USB-C, але в навушниках та інших гаджетах компанія безумовно може позбутися портів Lightning. Не відразу, але в перспективі.

Недоліки iPhone 13 без звичного Lightning для нас

Звичні аксесуари вийдуть з моди

Ціла серія кабелів Lightning, а також інші додаткові штуки, які підключаються до цього інтерфейсу поступово доведеться відправити на звалище, а краще – у переробку. 

Доведеться брати зі собою додаткові кабелі

Процес відмови від Lightning безумовно буде поступовим. На це натякає, принаймні, реліз нових гаджетів. Це, у тому числі, стосується нових AirPods Max.

Виробники чохлів будуть дуже обмеженими

Вони будуть зобов'язані впроваджувати MagSafe в усі свої кейси або підлаштовуватися під реалії Qi. Нагадаємо, бездротова зарядка не працює через занадто товсті або металеві кейси.

Вартість на кейси і зарядки точно виросте

В міру ускладнення виробництва безумовно збільшиться і ціна на відповідні аксесуари. Без змін залишаться тільки тонкий пластик і силікон без підтримки MagSafe.

Apple навряд чи скоро підвищить швидкість зарядки

Сучасні iPhone обмежені на позначці в 7,5 Вт для бездротових станцій Qi і не підтримують більше 15 Вт у випадку MagSafe. Навіть Lightning з Power Delivery сьогодні розганяється до 18-20 Вт. 

Самостійне обслуговування iPhone ускладниться

Поціновувачі регулярних перепрошивок смартфонів з використанням тестових збірок iOS точно не будуть задоволені відмовою від Lightning. Відновити без сервісного центру вони не зможуть. Подібні висновки ми робимо на підставі досвіду використання Apple Watch. Їх украй небажано прошивати на бети лише тому, що не вийде відкотити на стабільну watchOS або провести інші маніпуляції.

Отож, підводячи підсумки…Чи може Apple випустити iPhone без портів?

Відповідь однозначна: так! У Apple є відмінний новий спосіб зарядки смартфонів і підключення до них додаткових аксесуарів - MagSafe. Він підтримує Qi, тому закриває вимоги Єврокомісії щодо стандартизації. Але його, як і Lightning, потрібно сертифікувати. Для простих користувачів в питанні відмови від Lightning є як переваги, так і недоліки. З одного боку, MagSafe забезпечить потік нових цікавих аксесуарів. Але, з іншого боку, змусить відмовитися від наявних.