Google Фото VS iCloud Фото: де краще зберігати фотографії?

2020-11-24

Зберігання фотографій в хмарі стало важливою опцією, яку можуть запропонувати лише великі технологічні компанії. Так, вартість зберігання тепер стає дешевшим (раніше про накопичувач 2 ТБ можна було тільки мріяти), а розмір файлів – ще більшим. За минулі роки багато компаній намагалися завоювати цей ринок, але це їм вдалося погано, а, якщо бути точним, не вдалося взагалі. І на сьогодні Фото iCloud і Google Фото - це найбільш поширені сервіси для зберігання і управління фотографіями. Але яке сховище обрати? Обговоримо деталі.

Фото в iCloud

Якщо ви використовуєте пристрій на macOS і iOS, у Фото iCloud є дуже велика перевага – нативний сервіс. Ваша камера на iPhone підключається прямо до фотографій iCloud. Якщо є потреба використовувати сторонній інструмент редагування, ви можете надати йому доступ до всієї своєї бібліотеки. Будь-які зміни, які ви вносите, автоматично синхронізуються на всіх пристроях.

Додаток «Фото» на Mac на багато років випереджає веб-інтерфейс Google для управління фотографіями. Можна створювати власні альбоми на основі даних EXIF і легко експортувати фотографії, якщо це потрібно. Також можна легко зберігати автономну копію своєї бібліотеки. Це дозволяє Time Machine робити додаткові резервні копії. Навіть незважаючи на великі досягнення в веб-технологіях, це набагато надійніше.

Однією із найважливіших переваг Фото iCloud є те, що ви можете отримати доступ до всієї своєї бібліотеки з усіх своїх пристроїв без необхідності завантажувати всі фото в автономному режимі. Ви зможете редагувати фото на своєму iPad, і зміни з'являться на iPhone і Mac.

Вартість iCloud

Що стосується цін, Apple раніше була в не надто вигідному становищі, тому що Google дозволяв зберігати безлімітну кількість фотографій безкоштовно, але! Google припиняє безкоштовне зберігання фотографій в Google Фото.

Хоча ваші вже завантажені фото не будуть враховуватися, після червня 2021 року обсяг безкоштовного сховища становитиме всього 15 ГБ.

Apple безкоштовно надає тільки 5 ГБ, тому, якщо у вас багато фотографій, доведеться купувати розширений план. Ціни Apple на сховище iCloud такі:

  • 5 ГБ: безкоштовно
  • 50 ГБ: $0.99
  •  200 ГБ: $2.99
  • 2 ТБ: $9.99

У сховище iCloud також включено в підписку Apple One, яка дозволяє отримати доступ до Apple Music, Apple TV + і Apple Arcade.

На жаль, Фото iCloud не має «сімейного» налаштування. Тут є лише загальні альбоми, тому нема можливості поділитися єдиною бібліотекою фото.

Google Фото

Google Фото - це хмарне сховище для управління фотографіями від Google. До червня 2021 року фото можна зберігати у безлімітному обсязі. Проте питання полягає в тому, який сервіс насправді кращий - Google Фото або Фото iCloud. У Google Фото є красивий додаток для iPad і iPhone, але на комп'ютері вам доведеться використовувати веб-інтерфейс для доступу до своєї бібліотеки. Відсутність десктопного додатка - критичний мінус для Google Фото.

Довгий час у Google мала цінову перевагу перед Apple, оскільки компанія пропонувала безкоштовний тарифний план, який задовольняв потреби більшості людей. Після того, як це буде припинено в 2021 році, два сервіси виявляться в рівних умовах.

Скільки коштує Google Фото

Ціни на Google Фото:

  • 100 ГБ — $1,99
  • 200 ГБ — $2,99
  • 2 ТБ — $9,99

Як бачимо, зберігання в Apple обійдеться трохи дешевше. Різниця, не надто велика, але не на користь Google.

У той же час в Google Фото є можливість поділитися всією вашою бібліотекою з кимось іншим

Що ж краще обрати - Google Фото або Фото iCloud?

Обидва сервіси заслуговують на увагу і мають свої плюси і мінуси. Apple пропонує глибоку інтеграцію з iPhone, iPad і Mac. Google пропонує надійні варіанти сімейного обміну фотографіями. Apple забезпечує кращі можливості редагування, оскільки сторонні додатки можуть безпосередньо підключатися до бібліотеки.

Якщо ви дуже прив'язані до екосистеми Apple, важко не помітити всі переваги Фото iCloud. І навряд чи потрібно щось змінювати, тим більше що зберігання у Google коштує дорожче. Якщо ж у вас тільки iPhone, наприклад, то можете розглянути Google Фото в якості альтернативи. Реальний переможець при порівнянні Google Фото і iCloud - це споживач, тому що обидва варіанти - відмінний вибір. І в підсумку все зводиться до особистих вподобань.