Дочекались: Touch ID повернеться на iPhone!

2021-07-12

Кнопка "Додому" скоро остаточно зникне з мобільних пристроїв Apple. А разом з нею і найпростіший та найбільш зрозумілий спосіб автентифікації за відбитками пальців. Кнопка "Додому" займає надто багато дорогоцінного екранного простору. Face ID, більш досконалий і безпечний спосіб біометричної аутентифікації, випробування COVID, на жаль, не витримав. Використання автентифікації за відбитками пальців iPhone необхідне. У Face ID і Touch ID свої плюси і мінуси, думка користувачів однозначно: "дайте нам відразу і те, і інше!" До цього все і йде.

Touch ID знову з'явиться в iPhone, але в іншому форматі

Про те що в Apple, в поті чола, шукають спосіб поєднати в одному пристрої екран "від краю до краю" і Touch ID. І не просто поєднати, а так щоб нічого при цьому не втратити. Це неможливо, але робити неможливе елегантно і просто - улюблене заняття Apple. Завдання пошуку прийнятної альтернативи кнопці "Додому" в Apple намагаються вирішити вже багато років.

Багаторічна напружена робота принесла результати. В основному негативні - але були й винятки. Навесні минулого року цим проектом присвоїли вищий пріоритет. Через COVID і масковий режим, аутентифікація через Face ID стала майже непотрібною. Активація ж iPhone за допомогою Apple Watch проблему в принципі не особливо вирішує.

Touch ID в екрані, новий Face ID і низька ціна: Apple дасть iPhone mini ще один шанс

За деякими ознаками, що відповідають вимогам Apple рішення цієї проблеми знайдено. У травні або на початку червня цього року. iPhone 13, до речі, ще не отримає такого апгрейду. Але в iPhone SE 3, в форм-факторі iPhone 11, з екраном від краю до краю, дебют нової версії Touch ID був би таки доречний.

В iPhone SE 3, як і у всіх SE, Face ID не буде. Тільки Touch ID. Але це витік з Apple, і навіть якщо він санкціонований – повинен відповідати дійсності. Є і більш вагома, хоч і неоднозначна ознака того, що в Apple вже знають де і як розміщувати сенсор відбитків пальців на iPhone.

Отож, розберемося із цими новинами.

Apple запатентувала сканер відбитків, вмонтований прямо в екран

Днями Apple подала патентну заявку в американське патентне бюро. У ній розглянуті обидва відомих способи розміщення сенсорів. Як в кнопці розблокування пристрою (вкл / викл) на корпусі пристрою, так і під екраном смартфона. Розглянуто ультразвукові та оптичні підекранні сенсори. Обнадійливо, чи не так?

Що краще: Touch ID або Face ID

Touch ID в кнопці iPad Air 4 помістився дуже добре

Touch ID на iPhone з екранами від краю до краю дуже потрібен. Над Apple сміються: пандемія переможена, обов'язкове носіння масок десь вже скасували, десь скасують ось-ось. А Apple, нарешті, реагує на масове носіння масок. Проте не варто зарікатися. COVID теж ніхто не чекав.

Apple запатентувала Touch ID, вбудований в екран iPhone

Додати Touch ID у флагманський iPhone набагато дешевше, ніж вбудувати Face ID в бюджетний iPhone SE. Або в бюджетний iPad. Максимізація прибутку для Apple не порожній звук, а найсильніший аргумент: повернення Touch ID збільшить продажі iPhone у тому випадку, якщо Touch ID доповнить собою Face ID

Сканер відбитків під екраном для iPhone

Вбудовані в дисплей сканери відбитків зазвичай менш зручні, ніж їх фізичні аналоги

Швидше за все, із підекранними сенсорами відбитків пальців Apple поки не буде зв'язуватися. Samsung, використовуючи ультразвукові підекранні датчики відбитків пальців від Qualcomm, тривалий час тестувала цю функцію, перш ніж наблизилась до остаточного продуктивного варіанту. В Apple витратили на експерименти з ультразвуковими сенсорами кілька років, і в 2018 відмовилися від них. Оптичні сенсори відбитків пальців, на думку інженерів Apple, є набагато перспективнішими.

Apple пора відмовитися від чубчика і повернути Touch ID в iPhone. Погоджуєтесь?

Їм вдалося домогтися серйозних успіхів, кілька разів перемога здавалася неминучою і навіть близькою, але, на жаль. Крім того, у всіх підекранних датчиках відбитків пальців є величезні недоліки. Підекранні сенсори не працюють з екранами, покритими захисною плівкою. А екран, не вельми захищений такою плівкою - одне з найбільш вразливих місць будь-якого смартфона. Навіть якщо він з Ceramic Shield. Подряпини і сколи неминучі. Через них сенсори перестають працювати. До речі, саме вони зробили ремонт екрану складнішим та дорожчим.

Touch ID в кнопці блокування

Для кнопки живлення iPad Air 4 в Купертіно спеціально розробили новий тип Touch ID

Якби можна було використовувати той же сенсор і ту ж конструкцію (може, зменшивши її до необхідних розмірів), Touch ID міг би з'явитися вже в iPhone 13. Разом з Face ID. Сенсори в iPad Air 4 чудові і вражаючі, але не ідеальні. Конструкція потребує доопрацювання, список проблем, які для них потрібно було вирішити, досить великий. Мабуть, в iPhone 14, у 2022 році, Touch ID повернеться.

Перший сканер відбитків в кнопці живлення

Galaxy A7 був першим смартфоном зі сканером відбитків в кнопці живлення

Після виходу в світ iPad Air четвертого покоління, Apple звинуватили в плагіаті і в технічному відставанні від Android. Критиків розлютили слова Джона Тернуса, старшого віце-президента Apple із апаратного забезпечення. Джон назвав Touch ID в кнопці блокування "блискучим звершенням". На Android, в Samsung Galaxy A7, сенсор відбитків пальців був вбудований в кнопку аналогічного призначення восени 2018 року.

Apple додала підтримку Face ID і Touch ID на сайтах в Safari

Насправді, першою здогадалася вбудувати сенсори відбитків пальців в кнопку вкл / викл SONY, в четвертому кварталі 2015. Як патент на метод (і технічні особливості його реалізації) був оформлений в Apple в другому кварталі того ж 2015 року. Випробувавши винахід на конкурентах, в Apple вирішили спробувати цей метод і на своїх продуктах. 


Побажаймо успіху!