Дисплеї нових iPhone дають менше негативного впливу на ваші очі

2018-10-10

OLED-дисплеї iPhone XS і XS Max надають на очі значно менше негативного впливу, ніж IPS-панелі, які використовувалися виробником в моделях попередніх поколінь. Такий висновок зробили вчені тайванського університету Цінхуа, порівнявши смартфони Apple різних років випуску і оцінивши ступені їх впливу на зір. Проведене дослідження доводить, що непереносимість органічних матриць, яким нібито страждають деякі користувачі, не має наукового обгрунтування.

Експеримент, проведений в рамках дослідження, показав, що iPhone XS Max забезпечує на 20% більш високу ступінь максимально допустимого впливу (MPE), ніж iPhone 7. Цей показник вимірюється в секундах і демонструє час, необхідний для запалення сітківки в процесі використання дисплея. Наприклад, дисплей iPhone XS Max викликає втому тільки через 346 секунд безперервного углядування в зображення, в той час як відвернутися від iPhone 7 випробуваним захотілося через 288 секунд.


iPhone XS і синє світло
Крім того, дисплеї iPhone XS і XS Max випромінюють на чверть менше синього світла, ніж iPhone 7, який негативно впливає на циркадні ритми і стає причиною безсоння. Перевага нових моделей може бути пов'язана з тим що Apple почала особливим чином конфігурувати їх колірну температуру, щоб вони випромінювали більше жовтого світла, ніж синього. Тому не виключено, що помилкова передача кольору деяких iPhone XS - результат «оздоровлюючого» калібрування.

Науково доведено, що синє світло, що випромінюється екранами комп'ютерів і смартфонів, перешкоджає виробленню гормону мелатоніну, що полегшує засинання. Вплив синього світла на організм особливо відчувається при використанні смартфона або планшета в темний час доби безпосередньо перед сном, адже саме він не дозволяє вам заснути, змушуючи якийсь час повертатися в ліжку.