Чому iPad mini актуальний навіть у 2021 році. Особливо якщо його оновити!

2021-07-27

iPad mini - найкращий компактний планшет, який тільки є на ринку, у нього майже немає конкурентів, окрім смартфонів, звичайно.

Так вважає безліч обсервувальників, і в чомусь вони дійсно праві, але що потрібно зробити Apple, щоб він став ще краще.

Як і навіщо з'явився iPad mini

У 2012 році відбувся бум компактних планшетів і великих смартфонів. Виробники раптово вирішили, що потрібно зменшувати діагональ дисплеїв нових пристрої та збільшувати діагональ інших.

Google тоді почали співпрацю з ASUS, і почали робити планшети Nexus. Вони були непоганими: коштували по сто баксів і продавалися, як гарячі пиріжки.

Слідом за Google тренд підхопили інші виробники. Прилавки магазинів заповнили всілякі Huawei, Acer, Samsung і, зрозуміло, ASUS. Але ось в чому біда - всі ці планшети були суцільно бюджетними, мали слабке залізо і досить серйозно поступалися смартфонам.

У той момент Samsung Galaxy Note був таким же ривком для ринку смартфонів, як і iPhone.

Згадайте той же Samsung Galaxy Note: коли він тільки вийшов, з'явився термін «Планшетофони», і тоді багато людей всерйоз вірили, що смартфони будуть рости до таких розмірів, що стануть заміною планшетів.

Але Apple в ті роки тренд на великі смартфони ще не визнавала, продовжуючи дотримуватися стандарту: «Головне, щоб телефоном було зручно користуватися однією рукою». Так, формально Apple його порушила, випустивши iPhone 5, але все ж.

До iPhone 6 «лопатофонів» у купертінівців не було. Але ось, що було - це iPad mini, гучна відповідь на Nexus.

На відміну від них, «Мінік» був маленьким, але не дешевим, ніж iPad. Так, у нього стояло залізо від iPad 2, хоч тоді вже щосили славу відбирав iPad 4, але це тільки тому, що девайс став новим форматом планшетів для компанії.

Apple потрібно змінити позиціонування компактних планшетів

У 2013 році Apple представила iPad mini 2. Ніяких спрощень у нього вже не було: залізо від «дорослого» iPad Air, Retina-екран і приголомшливий колір Space Gray.

Як і фактом, в цьому і була початкова задумка Apple - неймовірне залізо в компактному корпусі. Насмілюся припустити, що якби так йшло і далі, iPad mini могло чекати світле майбутнє.

В цілому, Mini 3 до сих пір залишається цілком функціональним планшетом. Навіть для для читання книг, чатів і серфінгу в інтернеті чи, можливо, моделювання та малювання.

Але через рік виходить iPad mini 3. Ніяких відмінностей від попереднього у нього немає, хіба що Touch ID в кнопочку Home вбудували, і все.

У 2015-му разом з iPad Pro Apple випускає справжній Mini 3, тільки називає його Mini 4. З нововведень - минулорічний процесор A8, який стояв в iPad Air 2, хоча в Прошки вже був A9. І ще ємність акумулятора знизили з 6000 мАг до 5 тис.

Тут стало ясно, що купертінівці або щось недостатньо розуміють, або просто не хочуть витрачати сили на цей планшет. Як підсумок, 4 роки лінійка планшетів Mini не отримувала оновлень.

2019 рік, без презентації, неждано-негадано, Apple відроджує iPad Air, а разом з ним і iPad mini.

До Air'у претензій нема ніяких - це був і є хороший планшет з потужним залізом, дизайном iPad Pro 10,5 і підтримкою Smart Keyboard. До того ж, нещодавно він отримав оновлення в актуальному дизайні iPad Pro. А у Mini зрушень ніяких.

Просто новий чіп та підтримка Apple Pencil.

iPad mini не потрібен дизайн iPad Pro

В цілому безрамковий дизайн у iPad mini виглядає непогано.

Думаю, що різний дизайн у різних сімейств пристроїв Apple не випадковий. Кожен з девайсів виконує певне завдання.

Наприклад, iPad Pro використовують професіонали, які малюють на цьому планшеті, пишуть, монтують і обробляють фотографії. Для них необхідний безрамковий дизайн, який дозволяє фокусуватися на створюваному контенті.

З iPhone історія приблизно та ж сама, тільки в цьому випадку безрамковий дизайн допомагає споживати контент, не відволікаючись на нюанси самого пристрою. Новий iPad Air запозичує безрамковий дизайн iPad Pro, тому що це

вхідний квиток для авторів для людей, що займаються контентом.

А ось iPad 2020 і iPad mini такий дизайн не потрібен, просто тому що це пристрої на кожен день. Їх можуть купувати не тільки кріейтори, а й ті, кому потрібен планшет для нотаток, читання твіттер і періодичного перегляду кіно в дорозі.

Одним з факторів, який робить поточний iPad mini дорожчим - це ламінація екрану. Начебто, штука класна, картинка з нею виглядає приголомшливо, створюючи відчуття, ніби інтерфейс знаходиться прямо під пальцем.

Але в базовому iPad ламінації немає, через це він коштує дешевше, але значно гіршою взаємодія з пристроєм це не робить. Серйозно! Якщо порівнювати обидва типи екрану впритул, тоді так, різниця буде помітна.

Але якщо цього не робити, то і без неї можна насолоджуватися планшетом. Тоді Мініка цілком міг би коштувати дешевше.

Ось, до речі, кілька прикладів, чому iPad mini повинен мати шанс на існування.

iPad mini ідеальний для створення чернеток і нотаток

Для запису лекцій в інституті - круто!

Наприклад, для чорнової роботи. Якщо раптом у голову прийшла ідея або помітили щось цікаве, дістати планшет і записати все - буквально мить.

Через рамки Mini дуже зручно тримати в руці, а завдяки вузькому і тонкому корпусу планшет буде прекрасно почувати себе в будь-якій сумці або навіть кишені.

Так що це крутий девайс для роботи на ходу, щоб дістати, сфоткати, замалювати або записати.

Apple Pencil - цього iPhone не може

Хтось досі мріє, що iPhone будуть підтримувати Pencil. Це доволі сумнівно.

Apple Pencil ідеально підходить до будь-якого iPad. Завдяки компактним розмірам, робота з Apple Pencil створює унікальні враження.

Напевно, не потрібно пояснювати, з якою точністю працює Pencil, до того ж перо вміє розпізнавати нахил і силу натиснення.

iPad давно став ідеальним пристроєм для художників.

А ще ж є сотні класних додатків в App Store - це може зробити роботу ефективнішою.

Але ось в чому біда: iPhone цей аксесуар не підтримує, і він йому не потрібен, тому що, погодьтеся, робити замальовки за допомогою Pencil на iPhone буде очевидно менш зручно, ніж на iPad mini.

Дивитися фільми на iPad все одно зручніше, ніж на iPhone

Завантажити на свій iPad всі найцікавіші фільми та серіали - переглядати їх в поїздках без інтернету.

Особливо в дорозі, зі Smart Cover, який можна використовувати, як підставку. З одного боку, із співвідношенням сторін 4: 3 при відтворенні будуть смуги зверху і знизу, на iPhone такого не буде.

Але чисто сам форм-фактор налаштовує на те, щоб взяти планшет, як зручно, і використовувати його, де завгодно.

У плані читання iPad поза конкуренцією

Спасибі технології True Tone

Це, звичайно, не електронна книга, але IPS-екран для очей більш доброзичливий в порівнянні з OLED у iPhone. Співвідношення сторін 4: 3 дозволяє розмістити більше інформації в горизонтальному і вертикальному положенні.

Якби екран був 16: 9, то планшет доводилося постійно тримати горизонтально, вертикально він був би занадто витягнуть. Для смартфонів це круто, тому що інтерфейси додатків оптимізовані під вертикальне використання, а планшети - ні, і це добре.

Split View - він робить iPad робочим інструментом

Бракує можливості відкрити два додатки у верхній і в нижній частині екрана, поки планшет в вертикальної орієнтації.

iPad mini ідеальний для ігор

На iPhone грати неможливо, тому що пальці будуть стабільно закривають дві третини екрану, інші iPad в цьому сенсі теж не дуже зручні, тому що вони великі, важкі, і через півгодини від планшета руки точно почнуть втомлюватися.

З Миніками справи йдуть інакше - він більший, ніж iPhone, але практично такий же легкий, а контенту у нього поміщається стільки ж, скільки і на великих iPad. При цьому, він маленький і в руках лежить ідеально. Час автономної роботи у всіх iPad гідний, Mini не виняток.

Одягаєш на планшет Smart Cover, підключаєш геймпад і в бій.

При бажанні можна підключити геймпад і зробити з планшета більш функціональний аналог Nintendo Switch. Це я ще не кажу про те, як його форм-фактор круто підходить для додатків в доповненої реальності.

iPad mini - мрія

Ідеальний планшет, якщо буде коштувати на рівні або дешевше базового iPad, нехай з деякими компромісами.

І ось ще, що чекаємо від iPad mini наступного покоління:

1. Старий дизайн з трохи збільшеним по вертикалі екраном (щоб відповідати iPad 10,2)

2. Одну ширококутну камеру

3. Процесор від iPhone 11

4. Type-C

5. Варіант на 128 Гбайт пам'яті (як у базового iPad)

6. Збільшений до 6 тис. МАг акумулятор (з урахуванням товстішого корпусу)

7. Вологозахистом (чому б і ні? Якщо розглядати планшет, як ультрапортативний пристрій).

А ви б що хотіли бачити в наступному iPad mini? Пишіть в коментарі!