Чому Intel варто турбуватися з-за нового процесора Apple A10

2018-04-30

Смартфони та планшети на базі чіпів ARM в останні роки нарощували продуктивність кратними темпами, тоді як на ринку x86 давно забули про таке  слово як прогрес. В результаті чого сьогодні досягнутий психологічний перелом. За одноядерної продуктивності CPU новий процесор Apple A10 Fusion, який використовується в iPhone 7 і iPhone 7 Plus, досяг рівня процесорів Intel Core для ноутбуків. Згідно тестам Geekbench, за цим показником нові iPhone не тільки обходять конкурентів з табору Android, але і виявляються швидше будь-якого з випущених ноутбуків MacBook Air, багатьох комп’ютерів Mac і навіть робочої станції Mac Pro 2013 року.

Звичайно, порівнювати смартфони з настільними системами дивно, але сам факт говорить дуже багато про напрямок розвитку індустрії в останні роки і про вибуховий розвиток мобільного ринку. Багато років Intel домінувала в секторі споживчих процесорів, але вже сьогодні її положення тут не можна назвати стійким.

У сучасному світі, який повільно, але вірно зміщується в сектор мобільних обчислювальних пристроїв, майбутнє Intel стає ще туманнішими, впевнені скептики. Рекламодавці починають вкладати у мобільний сектор все більше коштів, зменшуючи інвестиції в область реклами для ПК — це відбувається набагато швидше, ніж у минулому згортання ринку друкованої реклами. Та й люди купують смартфони в п’ять разів частіше, ніж нові ПК.

У 2015 році, за даними IDC, на ринку було продано 1,43 млрд смартфонів проти 276 млн ПК. Одна лише Apple в останній чверті 2015 року реалізувала більше iPhone (74,8 млн), ніж персональних комп’ютерів вся індустрія разом узята (71,9 млн)! Вже сьогодні, якщо судити за одними лише цифрами, процесори Apple A щонайменше так само важливі, як велика частина чіпів Intel x86.

Але тепер, коли A10 Fusion може змагатися з мобільними процесорами Intel по продуктивності, лише питання операційної системи зупиняє Apple від запуску ноутбуків на власних процесорах: macOS оптимізована для x86. Але компанія з Купертіно володіє достатніми ресурсами, щоб почати перетворення iOS в універсальну платформу. Просування iPad Pro, можливо, лише перший крок на цьому шляху. І в рамках цього кроку такі настільні важковаговики, як Adobe Photoshop або Lightroom, вже з’являються на iOS з досить широкою функціональністю.

Важливою перевагою ПК досі залишаються багаті графічні ігри високого класу. Але це вірно, тільки якщо мова йде про Windows-системи: для macOS цей фактор куди менш значущий. Apple продовжує розвивати macOS, але сьогодні більшість нововведень останньої приходять з iOS. Таким чином, у багатьох відносинах macOS є платформою, яка існує заради сумісності зі старим З і в будь-який момент Apple може назвати її застарілою, сконцентрувавши всі сили на розвиток iOS.

Для покоління, яке виросло в золоту епоху ПК, складно зрозуміти і прийняти новий світ, в якому з’явилося вже нове покоління людей, дуже далеке від настільних систем. ПК сьогодні поступово перетворюються на подобу мейнфреймів: це значні, потужні і габаритні системи, необхідність в яких виникає лише у випадку, коли необхідно вирішити особливо складні завдання.

Ринок для потужних систем нікуди не зникне: в ПК можна встановити продуктивні багатоядерні процесори, декілька відеокарт високого класу, величезний масив накопичувачів. Але ринок для таких систем буде продовжувати скорочуватися разом із зростанням потужностей мобільних чіпів і можливостей мобільного ПЗ.

Apple явно зменшує увагу до настільного ринку (можливо, із-за невдоволення новими чіпами Intel): багато її комп’ютерів протягом довгого часу не отримували оновлень (наприклад, MacBook Pro і Air так і не обзавелися чіпами Intel Skylake). Microsoft навіть розкритикувала купертинців за брак уваги до ринку ПК. Можливо, це ще одна ознака бажання Apple перейти на власні чіпи в комп’ютерах Mac.