Apple навчить Touch Bar в MacBook Pro розрізняти силу дотику - навіщо?

2020-12-30

Рівень ненависті і нетерпимості до Touch Bar ще недавно був загрозливо високим. У листопаді 2019, після того, як кнопкам Escape і On / Off / Touch ID повернули їх колишню відособленість в 16-дюймовому MacBook Pro, він помітно знизився, але про всенародну любов мас до Touch Bar, як і раніше, говорити не доводиться. Apple готує апгрейд Touch Bar, про який відомо тільки одне: швидше за все, він буде підтримувати Force Touch. Але навіщо Touch Bar'у Force Touch?

Безпосередній привід для появи чуток про апгрейд Touch Bar не дуже серйозний: американське управління із патентів та торгових знаків раніше опублікувало патентну заявку, подану трьома інженерами Apple в травні минулого року. Apple щорічно подає тисячі патентних заявок, з яких не більше, ніж третина, з часом, перетворюється в патенти - і лише сота частина останніх, у тій чи іншій формі, втілюється в серійних виробах Apple.

Touch Bar багато хто вважає лишнім, але якщо для вас важлива функція монтування відео, то він точно знадобиться.

Але є і більш серйозні приводи для виникнення чуток про прийдешнє оновлення Touch Bar. Дизайну MacBook в 2021 (в середині або в другій половині року) пророкують радикальні зміни. Впровадження Force Touch усуне деякі питання, тому хоча б для цього його підтримку варто впровадити.

Навіщо потрібен Force Touch в Touch Bar?

Основних цілей є дві. Головна з них - збільшення "словникового запасу" Touch Bar. Набір елементів в смузі управління і без цього контекстно-залежний.

Але в залежності від сили натискання один і той же елемент управління може викликати різні дії - або ті ж самі, але з різними відтінками. Наприклад, при слабкому натисканні на кнопку в Touch Bar на екрані комп'ютера або на OLED-дисплеї Touch Bar може бути запропонований вибір однієї з кількох альтернатив (однією з них повинна бути відміна дії), при натисканні із зусиллям найвірогідніша з цих альтернатив спрацьовувала б негайно .

Кнопки, натискання на які може привести до непоправних наслідків, оптимально робити саме такими. Одна з найпоширеніших скарг (з обґрунтованих) - проблеми із випадковим натисканням небезпечних кнопок.

Протидія подібним нещасним випадкам – друга ціль. У трекпаді Force Touch імітує деформацію їх поверхні, зворотна реакція добре впливає на сприйняття елемента управління. Проте навряд чи це було метою авторів патентної заявки у цьому випадку.

У 2018 році група колишніх інженерів Apple отримала патент на технологію, що дозволяє робити це. Заявка була подана в квітні 2014 року, коли вони ще працювали в Apple. Недолік у запатентованої технології один: стан кожної відчутною кнопки повинно бути визначено заздалегідь, раз і назавжди. Тому що під екраном, в цьому самому місці, повинна знаходитися складна конструкція. Число кнопок і їх взаємне розташування - константа. Ні смуги прокрутки, ні інші елементи управління, в ній неможливі.

Винахідники розробляли ці кнопки не для Touch Bar, клавіатура на таких принципах була б більш ніж прийнятна, але з якихось причин зелене світло їй тоді не дали.