5 цікавих фактів з життя головного дизайнера Apple Джонатана Айва

2018-04-30

5 цікавих фактів з життя головного дизайнера Apple Джонатана Айва

На цьому тижні в Росії вийшла перша книга про головного дизайнера продукції Apple Джонатана Айве. Автор Cult Of Mac Ліндер Кані показав шлях творчого генія від студента британської школи мистецтв до людини, що вплинула на життя багатьох з нас. Видання Siliconrus зробило добірку декількох цікавих фактів з життя людини, відповідального за зовнішній вигляд культових продуктів «яблучної» компанії.

Про владу Айва в Apple

«В Apple тільки у мене більше влади, ніж у Джоні Айва. Ніхто не може вказувати йому, чим займатися, або сказати, мовляв, не лізь не в свою справу. Я так вирішив ». - Стів Джобс

Про дружбу і Apple без Джобса

У липні 2004 року Стів Джобс переніс операцію з видалення пухлини підшлункової залози. Відновлюючись після неї, він захотів побачитися з двома людьми. Першою людиною була його дружина, Лорен Пауелл Джобс. Другим - Джоні Айв. Як пише автор книги, за майже вісім років щоденної спільної роботи Айв і Джобс стали дуже дружні. Вони разом ходили на зустрічі, разом обідали, проводили вечори в студії, займаючись майбутніми проектами.

Після оголошення про відпустку Джобса в 2009 році преса «роздмухувала» тему, що без нього компанія приречена. Багато обивателів і експерти вважали, що Apple цілком тримається на харизмі засновника компанії.

У книзі розповідається історія про те, як Джобс після операції 2009 полетів додому з дружиною на своєму літаку. В аеропорту Сан-Хосе їх зустрічали Айв і Тім Кук. Айв відвіз Джобса з аеропорту додому і по дорозі зізнався, що його турбує думка газетярів: «Мене це дуже ранить». Його хвилювало і здоров'я одного, і майбутнє компанії. Айв розповів біографу Джобса Уолтер Айзексон, що це дуже шкідлива думка - ніби Джобс був в Apple мотором інновацій. «Це робить компанію вразливою», - зауважив він.ayvu

Про «звільнення» з Apple

Після того, як Джобс пішов у останній відпустку в 2011 році, в ЗМІ активно роздувалася історія про те, що після закінчення трирічного контракту головний дизайнер збирається покинути Apple. Нібито Айв і його дружина хочуть, щоб сини вчилися в Великобританії. Британська газета Guardian опублікувала про це статтю під заголовком «Страшний сон Apple». Лондонська Sunday Times стверджувала, що Айв «на ножах» з компанією і збирається переїхати з Купертіно назад до Великобританії, в свій будинок в Сомерсеті.

Однак Айв нікуди не пішов і, як виявилося, нікуди не збирався йти. Британська газета цитувала одного з друзів дизайнера Apple про те, що Айв «занадто цінний для Apple, і йому сказали прямо, що, якщо він виїде в Англію, він не зможе зберегти своє становище». У пресі також повідомлялося, що Apple виплатила Джоні бонус в 30 мільйонів доларів і запропонувала акції ціною ще 25 мільйонів доларів. У той час особистий стан Айва вже оцінювали в 130 мільйонів доларів.

tom apple

Чому Айв не став CEO

24 серпня 2011 Стів Джобс покинув пост CEO, але залишився в компанії як голова ради директорів. Поточне управління компанією перейшло до Тіма Кука. Експерти вважали, що місце гендиректора повинен зайняти Айв. На відміну від Кука, він був відомий широкому колу, оскільки з'являвся на всіх рекламних відео і завоював багато премій. Однак мало хто в Apple сприймав його як наступного CEO.

Сам Айв себе таким не вважав. «Джоні не цікавили питання управління компанією», - розповідає його колега. Дизайнер не цікавився діловий стороною діяльності Apple. «Він просто хотів зосередитися на промисловому дизайні».

«Я хотів займатися виключно дизайном і виробництвом. Це те, що я люблю. Здорово, якщо вдається знайти улюблену справу. Але знайти його - це одне, а мати можливість ним займатися і приділяти йому всю свою увагу - зовсім інше

apple ceo

Про авторство ідей

Айв ідеалізував Джобса і Apple. Він скаржився на звичку Джобса красти у нього думки.

Він дивиться на мої ідеї і каже: "Це не годиться. Не дуже. Мені подобається інше ". А потім я сиджу в залі для глядачів, і він розповідає, що сам все придумав. Я маніакально стежу за тим, звідки з'являються ідеї, навіть веду блокнот, куди записую все, що приходить мені в голову. Мене зачіпає, коли він приписує собі мої досягнення.

Проте Айв вважає, що без Стіва Джобса він ніколи не став би тим, хто він є.

«У дуже багатьох компаніях ідеї і прекрасний дизайн зникають у процесі. Ідеї??, які придумує моя команда і я сам, пропали б марно, якби Стів НЕ підштовхував, не працював з нами, не долав би будь-який опір, щоб втілити в життя наші задумки ».