Все, що потрібно знати про уповільнене відео на iPhone

2018-04-30


Камери в сучасних смартфонах вже давно існують не тільки для галочки. На них цілком реально зробити класний знімок або записати гарне відео.
Не всі користувачі iPhone користуються режимом зйомки уповільненої відео, який дозволяє створювати справжні шедеври.
Зараз розберемося з режимом, його настройками і особливостями.

Що ще за Slo-Mo

Slow motion (уповільнена зйомка або просто slo-mo) - це режим зйомки відео з підвищеною частотою кадрів.
Зазвичай застосовується стандарт 120 або 240 кадрів в секунду, що при подальшому відтворенні з нормальною частотою кадрів дає 4- і 8-кратне уповільнення, відповідно.


У такому режимі зазвичай знімають швидко рухомі об'єкти, щоб у всій красі розглянути рух.
Даний режим набув великого поширення саме в мобільних пристроях. Зараз на ринку більше смартфонів з хорошими параметрами зйомки в режимі Slo-mo, ніж камер.
Це обумовлено необхідністю встановлювати потужне залізо для швидкої обробки кадрів у високій роздільній здатності. Начинці смартфонів впоратися з цим набагато простіше, ніж більш слабким по продуктивності камерам.

На який iPhone можна знімати уповільнене відео

Всі актуальні моделі айфонів починаючи з iPhone 5s вміють знімати Slo-Mo відео, різниця лише в підтримуваному дозволі і частоті кадрів:
iPhone 5s знімає з роздільною здатністю 720p з частотою 120 кадрів в секунду;
iPhone 6 і iPhone 6 Plus - з роздільною здатністю 720p з частотою 240 кадрів в секунду;
iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE, iPhone 7, iPhone 7 Plus - 1080p з частотою 120 кадрів в секунду або 720p при 240 кадрах в секунду;
iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X - 1080p з частотою 240 кадрів в секунду.
Запис відео з роздільною здатністю 1080p і з частотою 240 кадрів в секунду можливо лише за підтримки кодека H.265 і наявності мікропроцесора Apple A11 Bionic.

Як знімати і переглядати Slo-mo 

Для зйомки уповільненого відео в додатку Камера досить перейти в однойменний розділ, а ось для вибору якості і кількості кадрів потрібно заглянути в налаштування системи.
Перейдіть в Настройки - Камера - Замідлити. відео і встановіть відповідну якість і кількість кадрів в секунду.

На останніх моделях iPhone з'явився додатковий перемикач по шляху Настройки - Камера - Формат. Тут можна вибирати спосіб збереження записуваних відео між кращим стисненням і максимальною сумісністю.
Після вибору параметра Висока ефективність з'явиться можливість знімати ролики з роздільною здатністю 1080p з частотою 240 кадрів в секунду.

Після зйомки в додатку Фото можна відредагувати готове відео. Простим перетягуванням маркера ми міняємо область уповільнення. Надалі ролик можна передавати на інші смартфони або комп'ютери, ефект уповільнення нікуди не дінеться. 

Ролик з максимальною роздільною здатністю Full HD можна переглянути в будь-якому сучасному смартфоні, підійде навіть старий добрий iPhone 4s. Що стосується комп'ютерів, потрібно пристрій з процесором Intel Core 6-го покоління або будь-яким дискретним відеоадаптером.

У меню Налаштування - Фото - Перенесення на Mac або ПК є ще одна корисна опція. При виборі Автоматичної настройки і передачі відео на інший пристрій буде відбуватися конвертація в максимально сумісний формат.

Ролик буде пересжатим з використанням кодека H.264, на це знадобиться певний час, готове відео буде займати більше місця, але файл при цьому будуть мати максимальну сумісність і відтворюватися на будь-якому пристрої.