macOS Sierra: попередній огляд і перші враження

2018-04-30

Техніку Apple цінують, як відомо, не тільки за якісне «залізо», але в першу чергу за враження від використання, про який часто забувають конкуренти в гонитві за технічними показниками. Основним джерелом вражень для власників Mac є операційна система. У вівторок відбувся реліз нової версії OS X, яка тепер носить ім’я macOS Sierra. Оновлення доступно для скачування в магазині Mac App Store.

Головною фішкою нової програмної платформи Apple стала голосова помічниця Siri, яка прийшла з мобільних пристроїв Apple. На жаль, запустити функцію на комп’ютері або ноутбуці голосом не вийде — потрібно натиснути іконку у доці або спеціальне поєднання клавіш. Крім того, помічник працює не так ідеально, як хотілося б – час від часу доводиться повторювати свої запити.

Однак Siri на MacBook може виявитися несподівано корисною. Зокрема, можна попросити знайти файли певного типу, отримані від конкретного адресата, які були модифіковані в певний проміжок часу. Відмінно працюють прохання включити або вимкнути Bluetooth, зробити екран яскравіше або темніше. Також прекрасно справляється Siri з проханнями уточнити свій розклад, створити нагадування або замітку. Вікно з результатами пошуку можна перетягнути як віджет на екран «Сьогодні» в бічній панелі – він там залишиться.

Можна перетягувати файли прямо з вікна Siri в будь-який додаток. Наприклад, ви просите знайти зображення водоспадів, а потім перетягуєте одну з картинок прямо в презентації Keynote. Причому перетащится не маленька квадратна іконка, а повнорозмірне зображення. Історію своїх запитів Siri можна відстежити у вікні в рамках однієї сесії – варто його закрити, і вона зникає безслідно — так само, як і на iPhone.

Додаток Фото в macOS Sierra обзавівся усіма новими функціями, що і його мобільна версія iOS 10. Тут є і «Спогади», і «Розумний пошук», і «Геотеги», і «Розпізнавання осіб». Багато з цих функцій були впроваджені набагато раніше, але інтерфейс тепер більш уніфікований, а створення «Спогадів» в стилі автоматичних відеороликів Google Фото — стовідсоткова новинка

У Картах інтерфейс інформаційних карток тепер нагадує інтерфейс таких як в iOS 10. Інформативність таких карток явно вище, ніж у попередньої версії, зате кнопки виклику ?ber знайти не вдалося, як і взагалі згадок про виклик таксі через Карти. Можливо, це тільки поки.

Важливе нововведення macOS Sierra – абсолютно нова файлова система Apple File System, яка лежить в основі операційної системи. У APFS реалізована підтримка практично всіх функцій HFS (Mac OS Extended), проте вона більше відповідає вимогам «яблучних» продуктів.