5 основних переваг Apple Glass: тобі вони точно стануть в нагоді!

2021-07-08

У 2007 році Apple представила перший iPhone і перевернула смартфони з ніг на голову. У 2010-му в продаж надійшов iPad і створив новий сегмент користувальницької електроніки. Apple Watch вийшли в 2015-му і стали найпопулярнішими годинниками у світі.

В кінці 2016- го черговою революцією виявилися повністю бездротові навушники AirPods. Вони звільнили нас від «шнурків», що сковують рухи, і показали найпростіше перемикання між джерелами звуку. Воно вражає і сьогодні.

За вікном 2021-й. Нічого дійсно нового Apple не показувала світу практично 5 років. Черговим великим одкровенням компанії повинні стати окуляри Apple Glass.

Обговоримо основні фішки, заради яких їх захочеться купити, можливі нюанси в роботі, а також чутки з приводу анонса і початку продажів.

Які можливості Apple Glass ми чекаємо найбільше

1. AR для навігації та інформації

Навігація в доповненій реальності підійшла б для Apple Glass ідеально

Коли мова заходить про розумні окуляри, в голові відразу ж з'являються картинки з аксесуаром, який показує безліч корисної інформації прямо перед очима власника.

Важливі повідомлення, дані про об'єкти навколо - все це в режимі AR.

Щось подібне вже робили окуляри Google Glass. Спочатку вони були масовим і навіть модним продуктом, але потім стали девайсом лише для розробників і поки таким і залишилися. З Apple Glass повинна бути абсолютно інша історія.

Уявіть, як вдягаєте розумні окуляри і виходите з дому. Поки йдете на парковку, перед очима з'являється погода в поточній геолокації, дані про пробки по дорозі в офіс, курси валют, котирування акцій і так далі.

Головне – навігація не повинна перекривати огляд!

Сідайте за кермо, і отримуєте інформацію, яка потрібна водієві. Маршрут руху в режимі доповненої реальності, вказівку швидкості і запас ходу авто.

Прогулянки містом також буде круто доповнити навігацією та іншої супутньою інформацією. Розглядати маршрут на екрані смартфона стане вже не так круто, коли він може транслюватися стрілками просто в режимі AR.

Що стосується сповіщень та інших повідомлень, окуляри будуть частково дублювати можливості Apple Watch. Втім, розумний годинник все більше стає не стільки інформером, скільки трекером здоров'я і тренером, тому це можна пробачити.

2. Море софту в доповненої реальності

Під доповнену реальність вийде переробити масу програмного забезпечення

Звичайно, в режимі доповненої реальності також повинен працювати вбудований і сторонній софт. Це, наприклад, стосується застосунку «Рулетка» з iPhone, який призначений для визначення розмірів навколишніх об'єктів.

Аби робота з AR-додатками була максимально точною, розумні окуляри Apple повинні бути оснащені LiDAR. Ним, до слова, оснащені iPhone 12 Pro і актуальні iPad Pro. Саме він визначає глибину простору і відстань до конкретних об'єктів.

Він допоможе швидко і точно запускати в режимі AR найрізноманітніший софт: від сканування оточення до ігор в доповненій реальності.

Уявіть, як круто було би дивитися YouTube під час миття посуду!

Розумні окуляри Apple стануть частковою заміною Apple Watch.

Звичайно, буде непогано, якщо окуляри навчать вирішувати будь-які професійні завдання. Наприклад, сам не відмовився б від додаткового віртуального монітора поруч зі своїм MacBook. Такий вийшло б «поставити» навіть на стіл в кафе.

У macOS 12 Monterey і iPadOS 15 якраз реалізували функцію Universal Control, яка дає можливість швидко переміщати курсор між просторами різних гаджетів. Він відмінно підійде і для Apple Glass з віртуальним екраном.

Зрештою, за допомогою окулярів вийде зручно спілкуватися через інтернет зі співробітниками, партнерами і близькими. Вони фактично зможуть з'являтися перед очима, створюючи відчуття, що знаходяться десь поруч.

Думаю, це не втратить в актуальності і за декілька років.

3. Оптична добірка для дефектів зору

Apple Glass з корекцією зору стали в нагоді б і самому Тіму Куку

Під час кожного обговорення Apple Glass неминуче постає питання використання подібного гаджета людьми з порушеннями зору.

Наприклад, в Google Glass використовувалася окрема виносна призматическая панель, яка виступала в ролі екрану. Дивитися на неї і навколишній світ можна було крізь лінзи, які можна було встановити окремо.

Втім, зазвичай Apple використовує більш елегантні рішення як з точки зору зовнішнього вигляду, так і в питанні технологій.

Ось якби скельця в окулярах компанії змогли самостійно підлаштовуватися під зір користувача ...

І це не фантазія. У Apple навіть патенти відповідні є. Судячи з цього, окуляри зможуть автоматично визначати проблеми із зором (короткозорість, далекозорість, астигматизм) і коригувати їх без дій з боку користувача.

Спеціальні лінзи будуть змінювати свою форму для того, аби сфокусуватися на сітківці ока власника необхідним чином.

Загальний принцип буде таким же, як в звичайних окулярах, але з можливістю регулювання.

Згідно з даними Vision Council of America, близько 75% дорослих американців використовують різні форми корекції зору. Тому очевидно, що окуляри Apple будь-яким інноваційним чином повинні будуть вирішувати цю проблему.

4. Наближення об'єктів і нічне бачення

Деякі об'єкти в окулярах логічно було б наближати

Продовженням історії з корекцією зору також може бути збільшення окремих об'єктів за аналогією з додатком «Лупа» на iPhone. Швидше за все, для цього Apple Glass доведеться укомплектувати системою з декількома камерами: ширококутна і телефото.

Наближення об'єктів - не тільки питання дефектів зору. Воно буде дуже доречним і в професійній діяльності. При роботі з маленькими об'єктами (наприклад, в ювелірній галузі) буде непогано відмовитися від традиційної оптики.

Подібний зум вийде також використовувати для концентрації уваги. Уявіть, що зможете наблизити екран ноутбука, щоб приховати від бокового зору все те, що відбувається навколо, і не відволікатися на це.

Ось це ось - щось на зразок ANC, але для зору.

Ось так LiDAR бачить навколишній світ без зовнішнього освітлення

Окремої уваги також заслуговує і можливість поліпшити сприйняття світу навколо в темний час доби. За допомогою спеціального софту у Apple може вийти створити щось на зразок системи нічного бачення.

Для цього потрібно використовувати LiDAR, який може сканувати простір, визначаючи відстань до об'єктів навколо, навіть без світла. Рятувальні роботи та інші вузькі професійні завдання будуть обходитися без додаткового обладнання.

Власне, в Apple також є патент на особливий пристрій для голови, що покращить сприйняття світу в темряві якраз з таким принципом роботи.

Можливо, не в першій моделі, але з часом така функція в Apple Glass точно з'явиться.

5. Взаємодія з іншими гаджетами Apple

Окуляри повинні стати реальною частиною екосистеми компанії

Звичайно, Apple Glass в повній мірі розкриються саме при взаємодії з іншими гаджетами компанії. Про віртуальний монітор для Mac разом з технологією Universal Control вже говорили, але це ж може стосуватися і iPhone.

Наприклад, при погляді на дисплей смартфона розумні окуляри можуть автоматично розширювати його екран, як варіант, показуючи інформацію з бічного меню з віджетами. Також можна просто наближати інтерфейс для читання або навігації.

Окремої уваги заслуговує і автоматичне визначення аксесуарів, які ви збираєтеся використовувати.

Наприклад, взяли в руки Apple Pencil, і на планшеті тут же відкрився додаток для заміток або малювання.

Кільця могли б стати відмінним аксесуаром не тільки для окулярів

На початку 2021-го в мережі також ходили чергові чутки про спеціальні кільця Apple, які, по ідеї, якраз можна використовувати з окулярами доповненої реальності. Вони знадобляться для точного визначення рук в просторі.

За допомогою подібних аксесуарів вийде контролювати те, що відбувається в доповненій реальності, розмахуючи руками: перемикати віджети міст в погодному інформері, вибирати відеозаписи в стрімінгових сервісах і так далі.

Дужки Apple Glass також можна було б використовувати для передачі аудіо засобами кісткової провідності. Розумні окуляри вийшло б перетворити в бездротову гарнітуру для голосових викликів.

З якими нюансами точно зіткнемося в перших моделях

1. У окулярів навряд чи буде тривалий час автономної роботи

Тісна інтеграція з iPhone. Як і перші моделі Apple Watch, на старті Apple Glass точно будуть дуже сильно залежати від смартфона. Фактично вони стануть аксесуаром для нього, який буде виводити необхідні дані в режимі AR.

Ситуація зміниться лише через кілька поколінь, коли інженери Apple зможуть збільшити їхню продуктивність.

2. Невеликий час автономної роботи. З огляду на розмір, перші моделі навряд чи протримаються більше 3-4 годин використання.

3. Питання дизайну і зручності. Створити універсальний дизайн для окулярів ще складніше, ніж для навушників.

Якщо гаджет вийде важким – його носити завжди буде не зручно.

Хоча спробувати розумні окуляри замість звичайних було би дуже цікаво

4. Висока вартість та дефіцит. Окуляри Vuzix Blade в подібному форм-факторі сьогодні коштують близько 800 доларів. Кажуть, що ціна Apple Glass буде перебувати в районі від 500 до 1000 доларів, в залежності від фінального функціоналу.

5. Прив'язка до ринку США. Очевидно, що навігаційні можливості через «Карти» Apple будуть більш актуальні для ринку США. Багато інших можливостей також традиційно не будуть у повній мірі працювати у нас на старті.

Коли Apple може представити свої перші розумні окуляри?

Чекати Apple Glass раніше 2023 року точно не варто. Цілком ймовірно, що до розумних окулярів компанія випустить щось на зразок шолома віртуальної реальності.

Сподіваємося, що Apple не відмовиться від цього проекту.

У мережі регулярно з'являються чутки приводу того, що Apple відмовилася від розумних окулярів. Але потім їх спростовують.

Сьогодні складно сказати, наскільки технології готові до подібного гаджету. Втім, коли користуюся Apple Watch або AirPods Pro з масою можливостей в надкомпактному форматі, надія на швидкий вихід Apple Glass знову прокидається.

То ж, є ідеї, яких ще інноваційних пристроїв в екосистемі Apple не вистачає сьогодні?