15 корисних команд Siri, якими ви ще не користуєтеся (а даремно!)

2021-03-29

Голосові асистенти стають розумнішими з кожним роком. Siri, яка "живе" в наших смартфонах, планшетах, комп'ютерах і навіть розумному годиннику вже давно вміє виконувати базові завдання.

Рішенням математичного прикладу, конвертацією величин або пошуком інформації в Вікіпедії вже нікого не здивуєш.

Ми знайшли маловідомі і реально потрібні команди для Siri, які підносять корисність асистента на новий рівень.

1. Створити швидке нагадування

Стане в нагоді, якщо немає можливості швидко відповісти на дзвінок, зробити якусь дію або запам'ятати поточний додаток. При цьому необхідно обов'язково запам'ятати важливі дані або дію і повернутися до неї через певний час.

Що потрібно сказати: "нагадай мені про це через 15 хвилин".

Siri прийме активне застосування в якості важливої події і створить для неї нагадування.

Спрацює повідомлення у вказаний вами час. Крім цього буде створений аналогічний запис в стандартному додатку Повідомлення, яке можна буде переглянути або відредагувати.

Можна встановити нагадування для перегляду відкритої статті в браузері, для прочитання отриманого листа, швидкої відповіді на повідомлення або для дзвінка комусь. При цьому, крім тексту в повідомленні буде зручна кнопка для здійснення потрібної дії, переходу в браузер, пошту або виклик абонента.

2. Створити нагадування за місцем

Коли пригодиться?

Якщо хочете створити нагадування зі спрацьовуванням за місцезнаходження. Наприклад, зробити щось, прийшовши на роботу або навпаки - повернувшись додому.

Активація дії: "нагадай зателефонувати мамі, коли я повернусь до дому" або "нагадай здати звіт, коли приїду на роботу".

Асистент створить нагадування, яке спрацює, коли ви опинитеся в зазначеному місці. Воно теж буде продубльовано в однойменному стандартному додатку, де ви зможете змінити його параметри або зовсім видалити.

Для роботи цієї опції потрібно в картці свого контакту вказати необхідні для спрацьовування геопозиції (будинок, робота).

3. Дізнатися результат спортивних матчів

Коли пригодиться?

Для того, аби швидко дізнатися про спортивні новини і не запускати при цьому браузер або додаток. Голосовий помічник відмінно орієнтується в міжнародних змаганнях і знає більшість популярних національних ліг.

Що потрібно сказати: "як вчора зіграла збірна України" або "останній матч Ювентуса".

Siri виведе картку події з результатом, а якщо натиснути на неї, отримаєте розширену статистику і додаткову інформацію.

4. Згадати пароль від сайту або сервісу

Коли пригодиться?

Якщо хочете зберегти в зв'язці ключів пароль без вікна його введення або діалогу авторизації на екрані. Це може бути потрібно, якщо хочете авторизуватися на новому пристрої без зв'язки ключів.

Що потрібно сказати: "підкажи пароль від gmail"

Так голосовий асистент відкриє розділ Налаштування - Паролі, iPhone розпізнає вас за допомогою Face ID або попросить прикласти палець до Touch ID і автоматично введе в пошуку назву сайту або сервісу, який ви шукали.

5. Знайти будь-який свій гаджет в приміщенні

Коли пригодиться?

Якщо хочете швидко відшукати один зі своїх пристроїв серед домашнього безладу.

Що потрібно сказати: "відправ сигнал на мій iPad" або "знайди мої Apple Watch"

Телевізор відображатиме пошук на зазначеному пристрої і ви почуєте голосовий сигнал. Зрозуміло, це буде можливо тільки для гаджетів з одним обілковим записом Apple ID, які у цей момент мають підключення до мережі.

Аналогічні маніпуляції можна зробити вручну в додатку Локатор.

6. Дізнатися час поїздки

Коли пригодиться?

Інформація може бути корисною для розрахунку поточного часу в дорозі до певного об'єкта. Наприклад, дружина хоче знати, коли ви будете вдома або потрібно повідомити друзям, як скоро ви доберетеся на зустріч з ними.

Що потрібно сказати: "скільки їхати до проспекту Свободи на громадському транспорті" або "скільки йти пішки до найближчої аптеки".

Для роботи цієї команди необхідно встановити стандартний додаток Карти від Apple. Голосовий помічник запропонує відповідні варіанти місць і розрахує орієнтовний час у дорозі зазначеним способом (пішки, на машині або на громадському транспорті).

7. Запам'ятати місце парковки автомобіля

Коли пригодиться?

Під час паркування авто в незнайомому місці або на великий автостоянці.

Що потрібно сказати: "запам'ятай місце парковки машини".

Асистент відзначить точку на карті з поточним місцем розташування та додасть позначку про паркування транспорту. При необхідності знайти авто залишиться сказати: "Сірі, де моя машина?". Після цього побачите розташування авто на карті.

Ще можна сказати Siri - "забудь місце парковки", щоб видалити мітку з карти.

8. Увімкнути або вимкнути всі будильники

Коли пригодиться?

Вранці, якщо випадково прокинувся після першого встановленого будильника.

Що потрібно сказати: "увімкни \ вимкни всі будильники".

Siri після такої простої команди буде відключати або включати хоч сотню встановлених будильників разом. Це швидше і зручніше, ніж запускати програму Годинник і вручну переводити всі перемикачі в потрібне положення.

9. Відправити голосове повідомлення

Коли пригодиться?

Якщо потрібно швидко відповісти комусь, але при цьому не хочеться або нема можливості брати iPhone у руки.

Що потрібно сказати: "відправ голосове повідомлення (та ім’я контакту" і продиктувати текст повідомлення.

Асистент запише голосове повідомлення для iMessage та запропонує відправити його вказаному абоненту. Залишиться лише підтвердити відправку позитивної командою.

10. Перевести фразу на іншу мову

Коли пригодиться?

Якщо потрібно дізнатися переклад будь-якого слова або виразу.

Що потрібно сказати: "переведи «де тут вбиральня?» англійською" або "як буде« собака » іспанською".

Ця фішка доступна уже від iOS14, в якій з'явився стандартний додаток «Переклад». Можна відразу ж заховати його в папку, перенести на робочий стіл подалі…або зовсім приховати з домашнього екрану, а все необхідне перекладати за допомогою голосового помічника.

11. Переглянути фотографії за певну дату або з подію

Коли пригодиться?

Зручний спосіб швидко знайти і показати комусь певний знімок з галереї смартфона.

Що потрібно сказати: "покажи фотографії за 31 грудня" або "покажи фото з Києва".

Для спрацьовування фішки повинні бути увімкнені геотеги. Після цього голосови асистент зможе зробити добірку знімків за вказану дату або з вказаного місця.

12. Прослухати пропущені повідомлення

Коли пригодиться?

Якщо потрібно дізнатися всі пропущені смс.

У будь-який зручний час можна наповнювати список покупок потрібними продуктами.

Що потрібно сказати: "додати хліб в список Купити" або "додай полагодити кран в список Справи".

Якщо зазначений перелік не був створений раніше, Siri зможе додати його самостійно за першого прохання, в подальшому можна додавати в нього потрібні записи. Таким способом можна вести будь-яку кількість списків, які будуть зберігатися в додатку Нагадування.

14. Відключити Face ID або Touch ID

Коли пригодиться?

Команда працює на заблокованому екрані і дозволяє відключити Touch ID або Face ID до першого введення пароля розблокування. Можете перевірити, чи всі друзі пам'ятають пароль від свого айфона або убезпечити свій гаджет від несанкціонованого розблокування.

Що потрібно сказати: "чий це телефон" або "чий це айфон".

Ця команда може бути корисна для пошуку власника знайденого смартфона.

15. Запустити фішки сторонніх додатків

Коли пригодиться?

Це простий і зручний спосіб виконувати певні дії з додатками за допомогою голосу.

Що потрібно сказати: задати основні фрази можна в налаштуваннях програм, які підтримуються. Шукайте розділ Швидкі команди Siri в потрібній програмі і введіть свої фрази для їх активації.

Ще список підтримуваних команд можна подивитися в окремому меню. Увімкніть опцію Введення тексту для Siri шляхом Налаштування - Універсальний доступ - Siri і запустіть голосовий асистент.

Над клавіатурою зліва побачите кнопку зі знаком питання. Натисніть на неї і перейдіть доступних команд. На жаль, тут відображаються далеко не всі команди, які можуть спрацьовувати за допомогою Siri.

Сподіваємося, що після цього списку голосових лайфхаків, ви будете частіше користуватися вбудованим в iPhone, Mac і Apple Watch голосовим асистентом і таким чином значно спростити собі життя.