10 лайфхаків для покращення фото

2020-12-28

З кожним роком модулі камер в смартфонах стають кращими і дозволяють робити більш якісні знімки. Так багато власників сучасних гаджетів все частіше відмовляються від фотоапаратів і камер на користь смартфона.

Залишається лише вивчити всі приховані фішки і можливості стандартного додатка «Камера», аби створювати відмінні фото або відео.

Пропонуємо добірку лайфхаків, маловідомих і недокументованих особливостей камери iPhone.

1. Увімкніть відображення сітки

Найпростіший, і в той же час важливіша порада для всіх мобільних фотографів. Всього чотири лінії в режимі видошукача допоможуть позбутися від цілого переліку проблем під час зйомки.

По-перше, так ви ніколи випадково не «завалите» горизонт в кадрі. Прямі лінії допоможуть правильно вирівняти смартфон і уникнути зайвих спотворень на фото.

По-друге, при наявності сітки набагато простіше будувати кадр за правилом третин. Так можна швидко розташувати об'єкт зйомки не по центру кадру, а в більш виграшній позиції.

Для включення сітки просто перейдіть у Налаштування - Камера і активуйте перемикач Сітка.

2. Знімайте відео або серію знимків з фото-режиму

Невелика, але зручна фішка додатку «Камера» дозволяє швидко перейти до зйомки відео або серійної зйомки прямо у стандартному фото-режимі.

Щоб почати знімати серію слід затиснути кнопку затвора на екрані і перетягнути її вліво.

Для швидкої активації зйомки відео слід перетягнути кнопку затвора вправо. Так камера почне записувати ролик, а зафіксувати режим можна зрушуючи кнопку вправо до упору.

2. Блокуйте фокус і експозицію

Камери більшості сучасних смартфонів оснащуються автоматичною системою фокусування. Це допомагає швидко зробити окремо взятий знімок або ролик, але заважає при тривалій фотосесії.

Камера може самостійно змінювати фокус, зміщуючи його з одного об'єкта на інший. Так предмет, що з’явився в кадрі, може запросто "перетягнути" фокус на себе, розфокусувавши предмет зйомки.

Аналогічна ситуацій відбувається і з експозицією. Після початкового налаштування на предмет зйомки камера підлаштовує експозицію, щоб він був рівномірно освітлений без пересвічувань або затемнень. Більш яскравий об'єкт в кадрі може зробити предмет занадто темним і навпаки - темний об'єкт, на який почне фокусуватися камера, сильно висвітлити головний предмет в кадрі.

Для фіксації фокуса та експозиції просто торкніться головного об'єкта на екрані і затримайте палець на кілька секунд. Після блокування побачите спеціальне повідомлення. Щоб після цього повернутися в автоматичний режим, просто тапніть в будь-якому місці екрану для зміни фокусу.

Фіксований фокус і експозиція дозволять отримати знімки і ролики з однаковою освітленістю протягом всієї фотосесії.

3. Знімайте вертикальні панорами

Панорамний режим зйомки спочатку призначений був для створення витягнутого широкоугольного знімка. Такий формат часто використовується для захоплення великого кута огляду під час панорамної зйомки фото.

Далеко не всі мобільні фотографи знають, що такий режим зручно застосовувати і у вертикальному режимі.

Для того, щоб зняти панораму вертикально, просто перейдіть в режим Панорама під час зйомки, розгорніть смартфон в ландшафтну орієнтацію і зробіть знімок об'єкта. При цьому плавно піднімайте гаджет вгору або опускайте вниз (не забувайте, що напрямок панорами можна змінювати натисканням на стрілку).

Так вийде вмістити в кадр найвищий будинок, дерево, предмети архітектури або навіть людину цілком при зйомці з близької відстані. Крім цього при такому режимі зйомки отримаєте кадр з великою роздільною здатністю.

4. Використовуйте рух під час зйомки

Іншим цікавим ефектом панорамного режиму зйомки є можливість переміщати об'єкти прямо під час фотографування.

iPhone при цьому буде вловлювати зміни в кадрі об'єкти та видавати приголомшливі ефекти.

Для отримання подібного колажу почніть знімати вертикальну панораму і міняйте об'єкт зйомки. Всього дві зміни позиції моделі дозволяють отримати приголомшливий ефект.

Можна піти ще далі і міняти кількість людей в кадрі під час панорамної зйомки, отримаєте досить несподівані результати на підсумковому знімку.

5. Переверніть смартфон догори ногами

У більшості камер і фотоапаратів матриця з об'єктивом розташовуються приблизно у центрі пристрою. Має сенс обертати такі девайси тільки на 90 градусів в будь-яку зі сторін для отримання портретної орієнтації кадру.

Зі смартфоном все трохи інакше. Матриця і об'єктив в ньому розташовуються в одному з кутів девайса. Іноді є сенс перевернути iPhone для зйомки догори ногами.

Так ви отримаєте можливість опустити камеру максимально низько до землі або поверхні, з якої ведеться зйомка. А ще таким чином можна помістити в кадр близько розташовані до гаджету об'єкти, які не поміщаються при зйомці в звичайному розташуванні пристрою.

7. Знімайте з довгою витримкою

Одна із не найбільш корисних фішок в iOS під назвою «Живі фото». Тоді в стандартному додатку «Фото» з'явилася можливість застосовувати ефекти для таких знимків.

Найцікавішим ефектом є «Довга витримка». З його допомогою можна зробити приголомшливі кадри з водою, яка ллється, феєрверками або фарами, автомобілів, їдуть.

Для початку активуйте режим «Живого фото» в настройках камери або прямо перед зйомкою за допомогою кнопки з перекресленими колами.

Зробіть фото, що рухається, і утримуйте iPhone нерухомо кілька секунд до і після зйомки. Після цього в додатку Фото посуньте кадр з живим фото вгору і застосуєте один з ефектів, в нашому випадку - довгу витримку.

8. Фотографуйте через краплю води

Проста крапля води може стати незвичайною лінзою і навіть замінити fish-eye об'єктив. Зображення через краплю може переломлюватися, спотворюватися і видавати найнесподіваніші ефекти.

Просто поставте невелику краплю води прямо на об'єктив камери смартфона, а після цього робіть знімки різних об'єктів з невеликої відстані.

Такий трюк підійде для макро-зйомки або портретної зйомки крупним планом. На середніх і далеких дистанціях таке переломлення зображення нічого не дасть, отримаєте просто нечітке розмите фото.

9. Використовуйте плавний зум на відео

Будь-яка модель iPhone з двома або трьома модулями камер має заповітну кнопку зуму для наближення (при переході на телевик) або видалення від об'єкта зйомки (при переході на ультраширокий кут).

Під час запису відео звичайне натискання на кнопку привіт для швидкої зміни зуму буде виглядати, як невдала склейка без ефекту або переходу.

Для того, щоб зробити наближення чи віддалення плавним, затримайте палець на кнопці зуму і при появі коліщатка плавно міняйте його налаштування.

Так отримаєте більш природні ролики без різкої зміни кадру.

10. Керуйте камери однією рукою

У більшості режимів стандартного додатка «Камера» в iOS можна отримати швидкий доступ до налаштувань.

Параметри винесені як в верхню частину дисплея, так і в невидиме нижнє меню. Для доступу до нього потрібно зробити свайп вгору від панелі перемикання режимів зйомки.

Так вийде швидко змінити налаштування спалаху, встановити автоматичну зйомку або увімкнути певний ефект. Ця панель стане в нагоді при зйомці однією рукою.

Ось так можна отримати цікаві ефекти, швидше перемикатися між режимами і знімати в стандартному додатку «Камера» комфортніше.